Felrázzák a vállalatok a nyári pihenést

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
Miután az európai cégek kedvező első negyedéves eredményei felpörgették a befektetőket, és optimizmust hoztak a részvénypiacokra, a második negyedéves számokkal már nehezebb lesz lenyűgözni a kereskedőket.
Vágólapra másolva!

Jelentős várakozások mellett fog beindulni a második negyedéves gyorsjelentési szezon Európában, miután az év első három hónapjában a profitok hat éve nem látott ütemben bővültek – írja a Bloomberg. Az enyhülő politikai kockázatoknak, illetve az erősebb gazdasági teljesítménynek köszönhetően az akkori eredmények 7,4 százalékkal pörgették föl az Euro Stoxx 50 index előremutató profitszorzóját a decemberi mélypontról. Mivel ez igencsak megdobta a részvények árát,

a befektetőknek most ismét egy erős negyedévre van szükségük ahhoz, hogy kitartson az eddigi bővülési lendület.

Tekintve, hogy az európai értékeltségek ma valószínűleg fair szinteken állnak, a kontinens részvénypiacának további emelkedéséhez komoly szükség van a nyereségek fölpattanására – mondja az Allianz Global Investors alapmenedzsere, Marcus Morris-Eyton. Hozzátette, a céges eredményeknek ma sokkal fontosabbak, mint a ciklus más szakaszaiban voltak.

Visszatérő óvatosság

A stratégák azonban elkezdtek óvatossá válni, miután korábban lendületesen vásároltak a nyomott értékeltségekre hivatkozva. Ezt a hangulatot támasztja alá az is, hogy az eredményvárakozások hónapok óta tartó följavítása után most negatív tartományba fordultak a prognózisok. Ráadásul a múlt héten több mint három hónapja először fordult elő, hogy az európai részvényalapok tőkekiáramlást tapasztalhattak.

Az Euro Stoxx 50 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Allianz szakértője azzal számol, hogy

alacsony kétszámjegyű profitnövekedésről jelentenek az európai cégek, ami csak némileg haladja meg a nagyjából 10 százalékos konszenzust.

Az egész évre nézve a Bloomberg által megkérdezett elemzők 13 százalékos bővülésre számítanak.

Mindazonáltal ha a profitnövekedések elmaradnak a várakozásoktól, akkor a megemelkedett értékeltségek, illetve az emelkedő kötvényhozamok negatív hatást gyakorolhatnak a részvénypiaci kilátásokra – figyelmeztetett Emmanuel Cau, a JPMorgan részvénystratégája. Az elemző szerint az Euro Stoxx 50 index 3650 ponton fejezheti be az évet, ami nagyjából 5-6 százalékkal lenne magasabb a jelenlegi állásnál.

Lehetőséges és kockázatok

Noha lehetnek jó vételi lehetőségek az év vége felé közeledve, a JPMorgannél valószínűleg megvárják, hogy az Európai Központi Bank hivatalos bejelentést tegyen az élénkítő programjának jövőjéről. Cau ezzel együtt úgy számol, hogy ebben a negyedévben gyengébbek lesznek a profitok, mint az idei első három hónapban.

Lehetnek még jó vételi lehetőségek Európában Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A konkrétumokat tekintve az elemzők arra számítanak, hogy

a bankok és az autógyártók erős nyereségekről számolhatnak be

a második negyedévre vonatkozóan, viszont az izmos euró rányomhatja a bélyegét az exportőrök eredményeire.