Nagy mozgásokkal zárta a tavaszt a nyersanyagpiac

mezőgazdaság agrár traktor
A tractor plows a field near Straubing, Germany, 21 October 2015. Photo: ARMIN WEIGEL/dpa
Vágólapra másolva!
Elsősorban az emelkedő készletek hajtották a nyersanyagpiaci árfolyammozgásokat májusban. Ezzel pedig a terület kulcsfontosságú mutatója immár az egymást követő harmadik hónapban produkált süllyedést.
Vágólapra másolva!

Az összesen 24 nyersanyagot követő S&P GSCI Total Return index 0,2 százalékot zsugorodott májusban. Noha ez kedvezőbb eredmény az áprilisi 2,1, illetve a márciusi 3,9 százalékos süllyedést követően, a mutató ebben az évben már összesen 7,3 százalékot veszített az értékéből – írja a MarketWatch.

Az egyes nyersanyagokat tekintve, a múlt hónapban a kakaó, a sovány sertés, valamint az ólmozatlan benzin tudott a leginkább erősödni, míg

a leggyengébb szereplést a cukor, a földgáz, illetve az ólom produkálta.

Fontos azonban látni, hogy igen alacsony volt a korreláció a nyersanyagok és más eszközosztályok között – mondta Jodie Gunzberg, az S&P Dow Jones Indices egyik vezetője. Ezt jól mutatja, hogy az S&P 500 részvényindex és az S&P GSCI közti korreláció ebben a hónapban 0,5-ről 0,04-re süllyedt.

Meghatározó kínálat

A szakértő kiemelte, az adatok alapján úgy tűnik,

a kínálati oldal most sokkal jobban meghatározza a nyersanyagpiaci árak alakulását, mint a globális aggregált kereslet.

A kiemelten fontos nyersanyagokat elnézve, az látszik, hogy az amerikai WTI olaj például a szerdai zárásig csak kevesebb mint 0,1 százalékot süllyedt májusban, azonban szerdán jelentős esést produkált. Ezzel párhuzamosan az arany ára 0,4 százalékkal csökkent, viszont a hónap utolsó napján erősödést mutatott.

Megugrott májusban a kakaó ára Forrás: Thinkstock

A legjobb teljesítők között is kiemelkedett a kakaó, amely

10,7 százalékot tudott izmosodni május 31-ig.

Ennek hátterében alapvetően az állt, hogy a világ legnagyobb kakaótermelőjének számító Elefántcsontparton akadozott a termelés. A kakaó egyébként a tavalyi év egyik legrosszabbul teljesítője volt, közel 34 százalékos eséssel.

Ezzel együtt a sovány sertés 9,4, míg a benzin 4,8 százalékot erősödött, elsősorban időjárási és szezonális hatásoknak köszönhetően.

A lista alján

Mindeközben a cukor és az ólom egyenként 6,8 százalékot veszített az értékéből. A cukor a kedvező időjárási feltételek miatt vált olcsóbbá, míg az ólom piacán elsősorban az emelkedő készletállomány okozta az árfolyam visszahúzódását. A földgáz alapvetően szintén időjárási és kínálati okok miatt esett 6,4 százalékot.

Gunzberg összefoglalásképpen megjegyezte, mind a 24 nyersanyag önálló keresleti/kínálati modellel működik, melyek nagyrészt függetlenek egymástól. Azonban manapság igencsak érezhető, hogy a kínálati oldal sokkal nagyobb hatást gyakorol az árfolyamok mozgásaira, mint az olyan makrogazdasági tényezők, mint a GDP növekedés, a dollár árfolyama, a kamatszintek vagy az infláció.