Nőtt a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest

alulnézet ellenfény építkezés ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA lakópark NÉZET
Debrecen, 2017. január 23. A betonozó tölcsérrel egyszerre 1 köbméter friss betont emelnek az emeleti zsaluzatba a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottak létszáma 79 ezer fővel több volt a márciustól május végéig tartó időszakban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, így összesen 4 millió 393 ezer volt a foglalkottak száma. A 15-64 évesek foglalkoztatási aránya 67,6 százalékra emelkedett - jelentette ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Március-májusban 79 ezer fős növekedéssel 4,393 millió főre nőtt a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest. Az elsődleges munkaerőpiac 108 ezer fős növekedést mutat, ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma 21.600 fővel csökkent.

A Takarékbank elemzése kiemeli, hogy az előző negyedéves átlaghoz képest 15 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 31 ezer fővel 4,596 millióra növekedett.

Ezzel párhuzamosan 4,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi arány március-május között az előző negyedévhez képest.

A munkanélküliek száma éves alapon pedig 48 ezer fővel csökkent.

Ezzel a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 72.7 százaléka dolgozott, ami már meghaladja az EU28-ak átlagát,

de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 77.6 százalékos rátájának eléréséhez.

Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaság kivételével minden ágazatban bővülést mutatott idén. A feldolgozóiparban 60900, az építőiparban 3500, a közszolgáltatások területén 19100, míg a piaci szolgáltatások területén 24400 új munkahely keletkezett.

Május végén összesen 82.8 ezer bejelentett munkahely maradt betöltetlen, ami csökkenés az előző havi 88.9 ezres adathoz képest.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 800 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a munkaerőpiacon való megjelenésükhöz.

Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében.

A foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti kisebb mértékű lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén.

Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése,

amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez. A foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt a következő hónapban lépheti át újból a 4.4 millió főt, majd nyár végére megközelítheti a 4.5 milliót. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén

a nyár második felére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását is támogatják.