Mélyponton a londoni albérleti díjak

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A lakásbérleti díjak májusban nyolc éve nem látott mértékben zsugorodtak Londonban. A bérlésre felkínált ingatlanok száma ugyanis egyre inkább meghaladja a keresletet, ahogy a magas árak olcsóbb lakások felé terelik a londoniakat.
Vágólapra másolva!

Májusban 1502 font volt az újonnan piacra került londoni lakások havi átlagos bérleti díja. Ez 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest – írja a Bloomberg a HomeLet adatai alapján.

Nagy-Britannia egészét tekintve a bérleti díjak 0,3 százalékkal süllyedtek éves alapon. Az adatok szerint

ez volt az első éves zsugorodás 2009 decembere óta.

Mindeközben a brit ingatlanpiac minden fél számára egyre nehezebb helyzetet teremt. A bérlők oldaláról ugyanis a brit ingatlanpiac, főleg Londonban, még mindig igen drága, különösen egy olyan környezetben, amelyben

a reálbérek növekedési üteme gyenge.

Másrészt a lakásokat kiadók sincsenek könnyű helyzetben, mivel úgy kell megküzdeniük a fizetőképes kereslet enyhülésével, hogy mindeközben a saját emelkedő költségeiket is fedezniük kell.

Az egyensúlyozás tehát igen nehéz – hangsúlyozta a HomeLet vezérigazgatója, Martin Totty. Kiemelte a lasábérleti szektorban tapasztalt nehézségek az egész ingatlanpiacon érzékelhetők.

A keresleti és a kínálati oldal is nehéz helyzetben van a londoni ingatlanpiacon Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker

Ezzel együtt viszont a bérleti piacon megjelenő ingatlanok száma igencsak megugrott tavaly, ahogy a befektetők megrohamozták a szektort.

Sokan igyekeztek ugyanis lecsapni az ingatlanokra, mielőtt áprilisban újabb illetéket vetettek ki a kiadott lakásokra.

Tovább bonyolította azonban a helyzetet, hogy az eladási piac nehézségei számos tulajdonost arra kényszerítettek, hogy inkább adják ki az ingatlanjaikat. A londoni lakásárak egyébként az Acadata számai alapján öt éve nem tapasztalt lassú ütemben emelkedtek.

A brit fővárosban az árak 1,4 százalékkal izmosodtak márciusban, ami igen jelentős gyengülés az egy évvel korábbi 14 százalékhoz képest, amikor a befektetők letámadták a piacot. London igen gyenge teljesítménye egyébként részben annak tudható be, hogy a legdrágább ingatlanokra kivetett extra adók visszafogták a keresletet a kiemelt értékű lakások iránt.