Rekordszintre ért a buborékpánik

hangulat forró kockázat befektetés vigyázat félelem
Vágólapra másolva!
Rekord számban vélik úgy a pénzügyi piaci menedzserek, hogy a globális részvények túl drágák, a jegybankok irányából érkező monetáris ösztönzések pedig már túlzottak. Éppen ezért a Bank of America felmérése alapján egyre fokozódik a buboréktól való félelem.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a legnagyobb kockázatot az internetrészvények, illetve az amerikai Nasdaq Composite index jelenti, amely a világ legnagyobb technológiai papírjainak ad otthont – derül ki a Bank of America Merrill Lynch által készített havi felmérésből.

Noha a technológiai részvények jelentősen segítették az elmúlt időszakban tapasztalt amerikai ralit, a múlt hét végén durva esések kezdődtek, melyek hétfőn is kitartottak – noha kedden némileg javult a helyzet. Nem meglepő tehát, hogy a bank 180 alapmenedzser körében készült kutatásából kiderült, a technológiai szektort kiemelt figyelemmel követik a befektetők – írja a Financial Times.

A sztárok veszélyei

A megkérdezettek közel 40 százaléka mondta, hogy a Nasdaq indexet tartják a leginkább zsúfolt kereskedési felületnek – szemben a múlt hónapban mért 26 százalékkal. Miközben

a válaszadók több mint fele vélte úgy, hogy a technológiai részvények túlságosan drágák,

5 százalékuk szerint már a buborékhoz hasonló szinten tartózkodnak.

Szorosan követik a befektetők a technológiai szektort Forrás: Frank Micelotta/Getty Images

Általánosan a menedzserek 44 százaléka jelezte, hogy a globális részvények túlárazottak, ami amellett, hogy 7 százalékponttal meghaladja a múlt héten mért szintet,

a legmagasabb értéknek számít, mióta a Bank of America 1998-ban elkezdte a vizsgálatot.

Mindeközben a válaszadók 40 százaléka továbbra is felülsúlyozza a részvényeket a befektetései során. Az amerikai részvénypiaci szárnyalás árnyoldalára utal azonban, hogy a menedzserek 84 százaléka gondolta úgy, a részvénypiacok terén

az amerikai a világ leginkább túlárazott térsége

– ez az arány egyébként szintén rekordnak számít.

Ráadásul a fenti vélemények erősen összekapcsolódnak a vállalati profitvárakozásokkal is. Következésképpen – mondja a bank vezető befektetési stratégája – a részvénypiaci árfolyamok igen érzékenyek a legapróbb profitgyengülésekre is.

Túlzott élénkítés

Ezzel párhuzamosan a monetáris élénkítéssel kapcsolatban is egyre borúsabb a hangulat a menedzserek körében. A válaszadók 47 százaléka mondta ugyanis, hogy a globális jegybanki környezet túlzottan ösztönző. Ez a legnagyobb arány az elmúlt hat évben.

A befektetők azonban már a gazdasági növekedéssel kapcsolatban sem olyan optimisták, mint korábban. Most ugyanis csupán 39 százalékuk várt erősödő amerikai bővülést a januári 62 százalékos csúcshoz képest.

Egyre kedvezőbb helyzetben van az eurózóna Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az USA-n kívül viszont

az európai részvénypiac már sokkal szebb képet mutat.

Ahogy ugyanis enyhültek a politikai kockázatok, az Európai Központi Bank pedig fenntartotta az élénkítést, a menedzsereknek már csak kevesebb mint 20 százaléka mondta, hogy a kontinens részvényei alulértékeltek.

Miközben pedig fokozódik az idegesség, a befektetők az átlagosnál jobban vonzódnak a készpénzhez. A friss vizsgálat szerint az átlagos készpénzállomány 5 százalékra bővült a májusi 4,9 százalékról, és meghaladja a 4,5 százalékos hosszú távú átlagot.

A június elején végzett felmérésből az is kiderül, hogy

immáron nem az eurózóna szétesése jelenti a legnagyobb globális kockázatot a befektetők szemében.

A lista élére ugyanis a kínai hitelpiac szűkülése került – a megkérdezettek több mint harmada szerint ma ez a legnagyobb veszély a globális növekedésre nézve.