Fokozódhat a nyomás a technológiai óriásokon

USA tőzsde
Vágólapra másolva!
A hét elején a kereskedők újra nyomás alá helyezhetik a nagy amerikai technológiai vállalatokat. A Mizuho Securities ugyanis vasárnap este leminősítette az Apple papírját, miután pénteken a szektor öt legnagyobb sztárja, köztük az Apple, közel 100 milliárd dollárnyi piaci értéket veszített el a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn is folytatódhat a technológiai papírok eladása az amerikai parketten, ahogy a Nasdaq pénteki esése az év eddigi legrosszabb hetét eredményezte a szektornak. Ezt követően pedig vasárnap este a Mizuho Securities vételiről semleges értékelésre minősítette le az Apple papírját – írja a CNBC.

A Mizuho leminősítés mögött álló szakértője, Abhey Lamba arra hivatkozott, hogy a legjobb eshetőségeket a piac már beárazta az Apple papírjába. Írásában ráadásul megismételte azt a széles körben elterjedt elemzői véleményt, hogy a befektetők a múlt héten elkezdték zsebre tenni a nagy technológiai cégeken keresett profitokat.

Korlátozott mozgástér

Az elemző úgy látja, hogy az iPhone gyártójának részvénye jelentősen túlteljesített ebben az évben, miközben

a jövőbeni eredményekkel kapcsolatos optimizmus már beépült a papírokba.

Következésképpen – mondja – már csak igen korlátozott mozgástere van az emelkedésnek.

Lamba ezzel együtt 150 dollárra vágta vissza a 12 hónapos célárat, amely nagyjából 1 dollárral haladja meg a pénteki záróárfolyamot. Az Apple pénteken 3,88 százalékos gyengüléssel 148,98 dolláron fejezte be a hetet.

Az Apple részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Míg a pénteki süllyedés azt eredményezte, hogy a Nasdaq több mint 1,5 százalékot gyengült a múlt héten,

az eladási hullám keményebben érintette az olyan nagy technológiai cégeket, mint az Apple, az Alphabet, a Microsoft, a Facebook vagy az Amazon.

Ezen vállalatok összesesen közel 100 milliárd dollárt veszítettek piaci értékükből.

Elszálló értékek

Noha összességében az látszik, hogy az Apple papírjait az elemzők többsége még mindig vételi minősítéssel ajánlja, ez már a második egymást követő hét volt, amikor valaki leminősítette a részvényt.

Lamba véleménye szerint

az egyik legnagyobb probléma az értékeltséggel van.

Egyre többen kérdőjelezik meg ugyanis, hogy az eredmények alapján mennyire reálisak a jelenlegi árfolyamok. Különösen úgy, hogy a pénteki esések mellett az Apple, a Facebook és az Amazon idén még mindig több mint 27 százalékos pluszban áll. Az Alphabet emellett 20, míg a Microsoft 11 százalékot emelkedett idén. Összevetésképpen az S&P 500 index mindössze 7 százalékot tudott izmosodni eddig 2017-ben.