Az USA-t is meghódítanák a kínai gyárak

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
A régi, széles körben elterjedt hittel szemben, Kína immáron egyáltalán nem számít olcsónak a feldolgozóipar számára. Az emelkedő költségek pedig arra kényszeríthetik a termelőket, hogy új célországot találjanak.
Vágólapra másolva!

Noha az Egyesült Államok a legtöbb iparág számára nem szerepel a legkedvezőbb feldolgozóipari célországok között, egyes vállalatok kezdik újragondolni a hagyományos elképzeléseket az iparágról. Ezen cégek között pedig számos kínai társaság is található – írja a CNBC.

A kínaiak nem csupán azért akarnak beruházni az USA-ban, mert a Trump adminisztráció általában ösztönzi azt.

Az Egyesült Államok ugyanis természetes előnyökkel is jár a kínai beruházások számára

– mondta az Asia Pacific Exchange and Cooperation Foundation elnökhelyettese. Xiao Wunan cége kínai üzleti vezetőknek szervez befektetési túrákat az USA-ban.

Meglepő költségek

Felmerül a kérdés, hogy miért pont az Egyesült Államok lehetne vonzó célpont a beruházások számára. Az egyik fontos tényező a költséghatékonyság. Jóllehet az amerikai munkavállalók jelentősen többet keresnek kínai társaiknál, a költségszerkezet egészét tekintve az USA igen kedvező lehetőségeket biztosít.

A CNBC által megkérdezett kínai üzletemberek egyértelműen hangsúlyozták, hogy

az aggregált költségek szempontjából az USA kedvezőbb környezetet nyújt Kínához képest.

A textiliparban például egy tonna pamut előállítása 25 százalékkal kevesebb összköltségbe kerül, mint Kínában.

Egyre kedvezőbb terepet jelent az USA a kínai tőke számára Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ezzel párhuzamosan a kínai bérszínvonal folyamatos fölzárkózást mutat. Az elmúlt évtizedben ugyanis évente 30 százalékkal emelkedtek a kínai bérek. Amennyiben pedig Trump valóban 15 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét, úgy az USA tovább növelheti vonzerejét a feldolgozóiparban.

Stabil környezet, vonzó fogyasztók

Bár számos országhoz képest Kína évtizedek óta a stabilitás bástyájának számít a feldolgozóipari vállalatok számára, az Egyesült Államok még így fel tud mutatni egy jelentős előnyt a cégek szemében. Ez pedig az üzleti környezet biztonsága.

A CNBC által megkérdezettek szerint ugyanis a jobb levegő és a biztonságosabb élelmiszerek mellett az USA-ban könnyebb a hozzáférés a finanszírozási forrásokhoz,

a kormány pedig sokkal kevésbé szól bele az üzleti életbe.

Ráadásul, ha egy külföldi vállalat elkezd beruházni és munkahelyeket teremteni az USA-ban, akkor az állam ugyanúgy kezeli, mint bármely más céget.

Továbbá lehet, hogy a kínai fogyasztók lesznek a jövő vásárlói, de ma még elvitathatatlan az amerikaiak ereje. Éppen ezért a kínai társaságok számára egyenesen aranybánya lenne, ha az USA-ban letelepedve közvetlen hozzáférést nyerhetnének az amerikai fogyasztói piachoz.

Kiknek éri meg?

Bár számos vállalat érdekelt abban, hogy meghódítsa az amerikai piacot, nem mindenkinek érné meg az USA-ban működni. A legnagyobb különbséget itt a tőke- és a munkaerő-érzékenység szempontja jelenti.

Az alacsony költségek növelik a vonzerőt Forrás: 123rf.com

Az olyan tőkeigényes szektorok, mint a textilipar, a vegyszergyártás, illetve az autóipar egyes területei igen jól járhatnak az amerikai környezettel. Ezzel szemben

a munkabérekre érzékeny területek már kevésbé vonzódnak az USA-hoz.

Egyrészt azért, mert ezen vállalatok számára az amerikai munkaerő annyira drága, hogy gyakorlatilag lehetetlen olyan szintre lenyomni az összköltséget, hogy megérje az USA-ban termelni. Másrészt pedig az amerikai dolgozók jelenleg nem rendelkeznek azon készségekkel, melyeket a kínaiak hosszú éveken keresztül elsajátítottak.

Akadályok

A dolgozókkal kapcsolatos problémák általánosan is komoly akadályokat jelentenek a kínai beruházások számára. Egyfelől

a vállalatok gyakran igen nehezen találnak jól képzett amerikai munkaerőt.

Másfelől pedig sokan arra panaszkodnak, hogy a kínai szakembereik áttelepítését az Egyesült Államokba sokszor meggátolja az adminisztráció, amennyiben nem kapnak vízumot.

Mindemellett pedig szintén problémát jelent, hogy az USA-ban nincs meg az a megfelelő beszállítói és infrastrukturális hálózat, amelyet Kínában hosszú évek alatt kialakítottak. A gazdasági zónák, a jobb infrastruktúra, valamint a kedvező pénzügyi ösztönzők azonban igencsak támogatnák a kínai beruházásokat – derül ki a megkérdezettek véleményéből.