Hiába a magasabb bér, kevesebb a dolgozó a kisboltokban

dolgozó nő Béres Tiborné csemegepult dolgozik EGYÉB TÁRGY eladó eladónő ÉLELMISZER ÉPÜLET felvágott Foglalkozás HÉTKÖZNAPI húsáru lámpa SZEMÉLY TÁRGY üzlet
Szerencs, 2015. március 22. Béres Tiborné eladó dolgozik a csemegepultban az Uni Coop élelmiszerlánc szerencsi üzletében 2015. március 22-én. A világörökségi területnek számító Tokaj-hegyaljai borvidék három településén, Sátoraljaújhelyen, Tarcalon és Szerencsen vasárnap is kinyitnak az Uni Coop boltjai. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Hétezerrel kevesebben dolgoztak a bolti kiskereskedelemben idén az első negyedévben, mint 2016-ban átlagosan. Annak ellenére csökkent a létszám, hogy közel ötödével emelték a boltokban a bért egy év alatt, bár az emelés nagyobb része még a tavalyi évre esett.
Vágólapra másolva!

Az idei év első három hónapjában 361 ezren dolgoztak a bolti kiskereskedelemben, beleértve az alkalmazottakat, a vállalkozókat és a kisegítő családtagokat is.

Ez hétezerrel kevesebb, mint az előző év átlaga volt, és hatezerrel kevesebb a 2016 utolsó negyedéviénél is

– állapítja meg összeállításában a blokkk.com.

Az élelmiszer szakboltokban a lagalacsonyabb az átlagkereset, mégis úgy tűnik, ezek a boltok könnyebben tartják meg a munkaerőt Forrás: MTI/Vajda János

Ugyanakkor egy év alatt 29 ezer forinttal nőtt az átlagbér a boltokban,

bár ebből az emelésből nagyobb rész (összesen 16 ezer forint) még az előző év hónapjaiban történt. Idén márciusban a boltokban átlagosan 185 ezer forint volt a havi bruttó átlagkeresete a fizikai dolgozóknak, eladóknak, pénztárosoknak, árufeltöltőknek.

A bérek emelkedését a nagykereskedelem, illetve a nemzetgazdaság egészében jelentkező munkaerőhiány hajtja. A nagyáruházakban decemberről januárra nem is emelkedtek a fizetések, feltehetően azért, mert már így is elég magasan voltak, és márciusban jött a következő emelkedés.

Fizikai foglalkoztatottak havi bruttó áltagkeresete (ezer forint)
2016 márciusa2016 decembere2017 januárja2017 márciusa
kiskereskedelem156172183185
nagykereskedelem176196194200
nemzetgazdaság180195194209

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A legrosszabb fizetést az élelmiszer szakboltok (például a zöldség- és gyümölcs, pékáru, hús- és hentesáru üzletek) eladói, pénztárosai kapnak, átlagosan 25 ezer forinttal nőtt a keresetük egy év alatt. Ugyanakkor egyedül ezekben ezekben a kis boltokban nemhogy csökkent volna dolgozói létszám, de még 360 fővel nőtt is az utóbbi évben, így 11,5 ezer fő dolgozott az év első három hónapjában élelmiszer szakboltokban – hívja fel a figyelmet a blokkk.com ez ellentmondásra.

A legjobb bérek az élelmiszer vegyesboltokban vannak a szektoron belül,

hiszen a multi nagyáruházak is ebbe a körbe tartoznak, és felhajtják a fizetéseket. Egy év alatt az élelmiszer vegyesboltokban 32 ezer forinttal nőtt átlagosan a fizikai dolgozók keresete, amely idén márciusban már 192 ezer forintot ért el, ez 25 ezerrel volt magasabb, mint az élemiszer szakboltokban. Ráadásul további béremelés is várható, hiszen az élelmiszerjellegű vegyes boltokban körülbelül ezerrel kevesebb eladói, pénztárosi, árufeltöltős állás volt betöltött, mint egy évvel korábban.