A feltörekvők lenyomják az Egyesült Államokat

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piaci részvények idén jobban teljesítettek eddig, mint az amerikai papírok. Ráadásul az elemzők szerint a dollár gyengülésével ez a trend a továbbiakban is folytatódhat.
Vágólapra másolva!

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körében a feltörekvő piaci iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) idén eddig 17 százalékot erősödött, míg az amerikai SPDR S&P 500 ETF mindössze alig több mint 7 százalékot – írja a CNBC.

Ezzel együtt egyes elemzők szerint a feltörekvők a jövőben is felülteljesítők lesznek majd az amerikai részvénypiaccal szemben. Ennek egyik oka – mondta a Chantico Global vezetője, Gina Sanchez – hogy beindult egy komoly deviza rali a feltörekvő piacokon, ami erősítheti az EEM-et is.

Az EEM idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Általánosságban ugyanis az erős dollár negatív hatást gyakorol a feltörekvő piacokra, mivel lenyomja azok nyersanyagainak értékét, és megnehezíti a térség dolláradóssággal rendelkező vállalatainak helyzetét.

Mindazonáltal a zöldhasú 2017-ben eddig 2,5 százalékot gyengült

– noha éves összevetésben még mindig erősödést mutat. Sanchez kiemelte, a feltörekvő piacok profitálhatnak abból, ha a dollár tovább gyengül.

Az amerikai fizetőeszköz kitartó gyengülése ezzel párhuzamosan az olaj árát is felemelheti, amely így segíthetné az olajra erősen támaszkodó feltörekvő piacok helyzetét is. Ez azért is lenne fontos hatás, mert az amerikai WTI olaj árfolyama idén eddig közel 12 százalékot gyengült.

Az olaj tehát eddig még nem igazán tudott profitálni a fejleményekből.

Mindazonáltal vannak olyan területek, mint például a kínai részvények, melyek érezhetően jól járnak a mostani folyamattal – hangsúlyozta Sanchez.

A US Dollar Index idei változása Forrás: Investing.com

Az EEM tőzsdén kereskedett alap egyébként olyan vállalatokat is tömörít, mint a Samsung, a Tencent, a Taiwan Semiconductors vagy az Alibaba.

Jóllehet az elemzők szerint jelenleg igen izgalmas időszakot élnek meg a feltörekvő piacok, a kockázatok továbbra is élnek. Ilyen például a politikai kockázat számos gazdaságban, de nem hagyható figyelmen kívül a hitelkockázatok sem.