A kínai tőke már nekiállt csomagolni

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
Zsugorodásnak indult a kínai ingatlanbefektetők érdeklődése az amerikai eszközök iránt, ahogy enyhülni kezdett a jüan leértékelődése.
Vágólapra másolva!

A kínai ingatlanbefektetők egyre inkább visszatérhetnek Ázsiába, és elkerülhetik az Egyesült Államokat – idézi a Bloomberg Andrew Haskinst, a Colliers International ázsiai kutatási igazgatóját. Az elemző szerint a kínai jüan leértékelődésének legnagyobb része már mögöttünk van. Ha pedig ez a helyzet, úgy egyre kevésbé áll a kínaiak érdekében, hogy dollárban denominált befektetéseket keressenek maguknak.

Ezt támasztja alá, hogy

miután a kínai deviza az elmúlt két év során 13 százalékot gyengült a dollárral szemben, 2017-ben már nagyjából 1 százalékot erősödött.

Más ázsiai fizetőeszközök egyébként szintén izmosodtak a zöldhasú ellenében. A listát a dél-koreai won vezeti, amely 4,3 százalékot emelkedett.

Kellemetlen kockázatok

Ezzel együtt a politikai kockázatok szintén eltántoríthatják az USA-tól a kínai befektetőket, különösen akkor, ha Donald Trump amerikai elnök protekcionista gazdaságpolitikája megvalósul – hangsúlyozta Haskins.

A dollár/jüan árfolyam változása Forrás: Investing.com

A változás jelei pedig már látszanak is. Míg 2015-ben az ázsiaiak által az Egyesült Államokban eszközölt ingatlanbefektetések 33 milliárd dolláros csúcsot értek el, addig

tavaly ez a szám 12 százalékkal 29,1 milliárdra csökkent,

aminek a kínaiak a 43 százalékát adták – tette hozzá az elemző.

Nem csupán véletlen egybeesés, hogy az USA népszerűsége éppen azokban az években ugrott meg, amikor a jüan folyamatosan értékelődött le a dollárral szemben – emelte ki Haskins. Jelezte, kiemelt fontossággal bír azonban, hogy a régión belüli ingatlanpiacokon a tőkeáramlás a múlt évben stabilan tartotta magát a 70 milliárd dollár körüli szinten.

Ázsia vonzereje

Jóllehet Ázsiában a kínai ingatlanbefektetők részesedése a tavalyi 17,4 százalékkal még nem domináns, Haskins szerint a világ második legnagyobb gazdaságának befektetői egyre

nagyobb lendülettel veszik majd célba az Ázsián belüli külföldi ingatlanpiacokat,

és kevesebb hangsúlyt fektetnek a kontinensen kívüli területekre. Az elemző nem nevezett meg konkrét országokat ezzel kapcsolatban.

Hongkong is veszít a népszerűségéből Forrás: AFP/Isaac Lawrence

Feltételezhető azonban, hogy a világ legkevésbé megfizethető lakhatásával bíró Hongkong többé nem lesz a tőke parkoltatásának preferált területe. Ennek nagyrészt devizapiaci okai lehetnek. Azzal ugyanis, hogy Hongkong nyíltan köti fizetőeszközének árfolyamát az amerikai dollárhoz, a hongkongi dollárban denominált eszközök kisebb vonzerővel bírnak, amennyiben a jüan stabilizálódik.