Kína lett Németország legnagyobb kereskedelmi partnere

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Kína először lett Németország legfontosabb kereskedelmi partnere 2016-ban. Ezzel a világ második legnagyobb gazdasága lenyomta a harmadik helyre visszacsúszó Egyesült Államokat, illetve a második helyezett Franciaországot.
Vágólapra másolva!

Tavaly a Németországba érkező kínai import, illetve a Kínába tartó export értéke 170 milliárd euróra emelkedett – idézi a Reuters a német Statisztikai Hivatal adatait. A német kormány feltehetően pozitívan ítéli meg ezt a fejleményt, tekintve, hogy célul tűzték ki a globális szabadkereskedelem védelmét, miután Donald Trump amerikai elnök vámokkal fenyegette meg az USA-ba érkező importot. Ráadásul az új amerikai elnök kereskedelmi főtanácsadója azzal vádolta Németországot, hogy exportjának felpörgetése érdekében kihasználja a gyenge eurót.

A német alkancellár, Sigmar Gabriel, még azt is javasolta,

az Európai Uniónak nagyobb figyelmet kellene fordítania az ázsiai gazdasági kapcsolatokra,

amennyiben Trump a protekcionista gazdaságpolitikát részesíti előnyben.

Újabb történelmi változás

Ezzel együtt a szomszédos Franciaország maradt Németország második legfontosabb partnere, 167 milliárd eurós kombinált kereskedelmi volumennel. Az Egyesült Államok 165 milliárddal futott be a harmadik helyre.

Az USA egyébként két évvel ezelőtt lett Németország legfontosabb kereskedelmi partnere,

miután 1961 óta először maga mögé szorította Franciaországot.

Ez akkor a gyenge eurónak, illetve a javuló amerikai gazdaságnak volt köszönhető.

Átalakulóban a német kereskedelem Forrás: Thinkstock

A fenti adatokkal egy időben került nyilvánosságra a kelet-európai kapcsolatokért felelős német bizottság anyaga, amelyben jelezték, ebben az évben legalább 5 százalékkal bővülhet az Oroszországba tartó export. Ez volna az első emelkedés, mióta Oroszország ellen bevezették a nyugati szankciókat.

Made in Germany

Csak az exportot nézve, továbbra is

az Egyesült Államok maradt a német termékek legfontosabb külföldi felvevőpiaca 2016-ban.

Az USA tavaly 107 milliárd euró értékben importált javakat Európa legnagyobb gazdaságából. Az export tekintetében Franciaország lett a második 101 milliárd euróval, míg a harmadik Nagy-Britannia volt 86 milliárddal.

A számokból mindemellett az is kiderül, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együtt felelnek a rekordnak számító német kereskedelmi többlet durván 40 százalékáért.

Németország kereskedelmi többlete tavaly 252,9 milliárd euró volt.

A német többlet, illetve a kereskedelmi egyensúlytalanságok valószínűleg vita tárgyát is képezik majd a G20 országok pénzügyminisztereinek március közepén esedékes találkozója előtt.