Tőkéért kiált a Deutsche Bank

Deutsche bank
POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Részvényeladás segítségével 8 milliárd eurónyi tőkét vonna be a Deutsche Bank. A nehézségekkel küzdő hitelintézet ezzel együtt súlyos szerkezeti átalakításokat is végez.
Vágólapra másolva!

A tőkeemelési kísérlet alátámasztja azon befektetői várakozásokat, melyek szerint a Deutsche Bank 2013 eleje óta már harmadszor kényszerülhet arra, hogy a piachoz nyúljon friss tőkéért. A vasárnap bejelentett akciót azt követően lépné meg a Deutsche, hogy a 2015-ben beiktatott vezérigazgató, John Cryan jelezte, elkerülné a részvényeladást, mivel az negatívan érinti a már meglévő részvényeseket – írja a MarketWatch.

Ezzel párhuzamosan

a bank az üzleti struktúráját is átalakítja,

és visszafordítja például a befektetési banki üzletágának másfél évvel ezelőtti leválasztását más területekről. Cryan továbbá költségcsökkentésekkel, az alkalmazottak bónuszainak megvágásával, valamint a részvényeseknek kifizetett éves osztalék felfüggesztésével is igyekszik megóvni a bank tőkéjét.

Még nincsenek kint a vízből

Mindazonáltal úgy tűnik, az eddigi lépések nem voltak elegendők ahhoz, hogy egyenesbe hozzák a bankot, amely egyszerre szenved a több milliárdos bírságoktól, a szigorodó tőkeszabályozásoktól, valamint a gyenge pénzügyi eredményektől. A bank közlése szerint a vezetés nagyjából 2 milliárd euróval számol az átszervezési és végkielégítési költségek kapcsán, melyek összefüggnek a most bejelentett lépéssel.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A hitelintézet időzítése nem függetleníthető attól, hogy

a vállalat részvénye az elmúlt időszakban visszapattant a szeptemberi, több éves mélypontnak számító 10 eurós szintről.

Noha a részvény az európai kereskedésben pénteken19,14 eurón zárt, hétfő napközben, a tőkebejelentést követően, közel 6 százalékot gyengült.

Fő a stabilitás

Vasárnap délután a bank közölte, a tervek szerint

nyílt részvénypiaci értékesítésen keresztül eladná az eszközkezelői üzletágának egy kisebbségi részét. A

cél a terület stabilizálása lenne, mivel az eszközállomány már hosszabb ideje csökkenést mutat. A lépés negatívuma az volna, hogy ezzel a Deutsche elesne az eszközkezelési nyereségekből fakadó előnyök egy részétől. Ezen üzletág profitjai ugyanis sokkal kiszámíthatóbbak, mint a nagyobb kilengésekre hajlamos befektetési banki, illetve kereskedési nyereségek.

John Cryan, a Deutsche Bank vezetője Forrás: AFP/Sebastian Derungs

A bank szintén vasárnap közölte, hogy tervezik a német kereskedelemi banki részleg (Postbank) visszaillesztését a jelenlegi működésbe. Ezzel

lényegében kihátrálnak a 2015-ben bejelentett tervből, mely szerint leválasztanák ezt az üzletágat.

A lépés mögött részben az állhat, hogy nem volt túl sok vonzó vásárló a telített piacon, ahol az alacsony kamatszintek kellemetlenül hatnak a kereskedelmi banki profitokra.