Így éljük túl az idei devizaválságot

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Ahogy az amerikai politikai kockázatok fokozódnak a piacokon, a részvényindexek ralija pedig kezd megállni, a befektetők körében aggodalomra ad okot, hogy a dollár jövője milyen hatással lehet a globális devizapiacra. A megfelelő fedezékek kiépítése mellett azonban keresni is lehet egy esetleges felforduláson.
Vágólapra másolva!

Noha Donald Trump megválasztása komoly részvénypiaci ralit idézett elő novemberben és decemberben, a nagy menetelés azóta megállt. Az S&P 500 például az új évben csupán 2 százalékos emelkedést tudott összehozni. Ez részben annak tudható be, hogy az új amerikai vezetés egyre bizonytalanabb környezetet teremt a befektetők számára, mindazonáltal nem hagyható figyelmen kívül a dollár szerepe sem – írja a MarketWatch elemzője, Jeff Reeves.

Ez az összetett helyzet pedig igen jelentős felfordulásokat idézhet elő a globális devizapiacon. Éppen ezért nem mellékes, hogy a befektetők milyen módokon védhetik meg magukat a kilengésekkel szemben, illetve hogyan nyerhetnek a változó világban.

Az alapok védelme

A devizakereskedés egyik legnagyobb kockázatát az adósságok jelentik. Ezek ugyanis igen fontos részét képezik a piacnak, viszont egy felfordulás idején akár azt is jelenthetik, hogy a befektető többet veszít a kezdeti tőkéjénél.

A US Dollar index alakulása Forrás: Investing.com

A legtöbb befektető számára azonban a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) lehetővé teszik, hogy alternatív módon kereskedjenek devizákkal. Ráadásul az elmúlt időszakban

egyes ilyen alapok igen szépen teljesítettek például az S&P 500 által produkált 2 százalékos erősödéssel szemben.

A CurrencyShares Australian Dollar Trust 6 százalékot, míg a CurrencyShares Japanese Yen Trust 5 százalékot emelkedett január eleje óta. Mindkét alap az adott fizetőeszköz (az ausztrál dollár és a japán jen) teljesítményét követi az amerikai dollár ellenében.

Természetesen az ETF-ek piaca sem kockázatmentes, és akár előzetes figyelmeztető jelek nélkül is bajba kerülhetnek a követett devizák. Vannak azonban olyan befektetők is, akik a devizakereskedést nem elsődleges vagyonszerzési terepnek tekintik, hanem inkább fedezni kívánják a részvényeiket.

A dollár idén felforgathatja a devizapiacot Forrás: AFP/Adek Berry

Ebben az esetben izgalmasak lehetnek az olyan alapok, mint a relatíve stabil Guggenheim CurrencyShares Swiss Franc Trust, illetve az egyre népszerűbb PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund, amely az amerikai részvények helyett a dollár erejéhez köti magát – írja Reeves.

Nyomás alatt

Egyes piaci szereplőknek kezd elegük lenni abból, hogy az elmúlt évek taktikai üzletei nem tudtak kellően kifizetődni, elsődlegesen a devizanyomás miatt. Jó példa erre Japán, ahol 2013-ban a Nikkei 225 index lenyűgöző, 57 százalékos izmosodást hozott össze, míg az igen népszerű iShares MSCI Japan ETF csupán 22 százalékot erősödött.

Ez azt eredményezte, hogy olyan ETF-ek léptek a piacra, melyek

igyekeztek kivédeni a devizakilengések negatív hatásait.

A 2014-ben elindított iShares Currency Hedged MSCI Japan ETF például úgy alapul a szigetország részvényein, hogy mindeközben enyhíti a jen és a dollár árfolyamának fluktuációjából eredő kellemetlenségeket.

Alig telt el azonban egy kis idő, és 2015-ben, illetve 2016-ban ezek az alapok kimentek a divatból, ahogy a dollár kitartó emelkedése alábbhagyott. Idén azonban úgy tűnik, újra felpörögnek ezek a befektetések, ahogy a piaci szereplők egyre jobban félnek az esetleges politikai konfliktusokból és kereskedelmi háborúkból fakadó devizapiaci kilengésektől. A Bloomberg és a State Street adatai szerint ezek az ETF-ek decemberben és januárban egyaránt több mint 500 millió dollárnyi nettó tőkebeáramlást könyvelhettek el.

Az új lehetőség

Mindemellett előfordul az is, hogy valaki inkább más eszközosztályok felé tekintve védené magát az esetleges felfordulással szemben. Ezt ismerte fel a több különböző ETF mögött álló és igen népszerű SPDR is, amely nemrégiben egy olyan alapot indított, amely

az arannyal kötötte össze a dollár mozgását.

Az SPDR Long Dollar Gold Trust stratégiájának lényege, hogy felvegye a harcot az erős dollár hatásaival, melyek visszafoghatják az olyan nyersanyagok árfolyamait, mint az arany.

Az arany árfolyamának változása (dollárban) Forrás: Investing.com

Ez pedig igencsak indokolt, ha azt nézzük, hogy 2013 vége és 2016 vége között a dollárban elszámolt arany ára nagyjából 5 százalékot esett. Ezzel párhuzamosan viszont a nem amerikai devizában, hanem például euróban, jegyzett arany ára mintegy 25 százalékot izmosodott. Jóllehet – jegyzi meg Reeves –, hogy az erre építő alapok az igen erős dollár és az gyengülő arany viszony kitüntetett esetét lovagolták meg, ettől függetlenül jól mutatják, hogy van bennük lehetőség.

Manapság egyszerűen csak azt mondani, hogy az idei év bizonytalanságokat hozhat a piacokon, igencsak enyhe kijelentés – foglalja össze Reeves. Ezt támasztja alá, hogy a klasszikusan menedékeszköznek számító arany

elég szépen menetelt az elmúlt néhány hét során,

és már 10 százalékot emelkedett a decemberi mélypontja óta. A devizapiacon azonban a legnagyobb kérdés az, hogy mi vár még a dollárra 2017-ben, miután a nemrég elért 14 éves csúcsa után lefelé indult a fizetőeszköz. Ha pedig mindezt összekapcsoljuk a politikai és jegybanki bizonytalanságokkal, a teljes kép még kockázatosabb. A fentiek alapján azonban lehet rá mód, hogy az átlagos befektetők is elkerüljék a nagy bukásokat.