Magyarország után egyre több uniós ország vezeti be a bankadót

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő
2995185 12/15/2016 Prime Minister of the Czech Republic Bohuslav Sobotka at the EU Summit in Brussels. Alexey Vitvitsky/Sputnik
Vágólapra másolva!
Szeretnénk, ha a bankok nagyobb mértékben vennék ki részüket a közszféra finanszírozásából, jelenleg ugyanis nincs olyan megoldás, ami megakadályozhatná a pénzintézetek nyereségének külföldre áramlását – mondta prágai sajtótájékoztatóján a cseh kormányfő. Pozitív példaként említette Magyarországot is. Csehország a 15. uniós állam, ahol különadót vetnek ki a bankokra.
Vágólapra másolva!

Bohuslav Sobotka annak kapcsán beszélt erről, hogy az általa vezetett Cseh Szociáldemokrata Párt – a hárompárti baloldali kormánykoalíció legerősebb pártja – a banki különadó bevezetését javasolja. A kormányfő szerint 2000 óta összesen

460 milliárd koronát (5244 milliárd forint) vittek el Csehországból külföldre,

a csehországi bankok többsége ugyanis külföldi kézben van, és az állam nem tudja megakadályozni a profit kivitelét az országból.

Csehországban 2016 végén összesen 45 bank működött. Öt banknak - Ceská sporitelna, Komercní banka, CSOB, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank - volt 300 milliárd koronánál (3420 milliárd forintnál) nagyobb eszközállománya.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Az elképzelés a szociáldemokraták választási programjában szerepel, Csehországban várhatóan idén októberben lesz a képviselőház majdani összetételére vonatkozó voksolás.

Bohuslav Sobotka elsősorban azzal indokolta a különadó bevezetését, hogy

az Európai Unió tagállamainak többségében, tizenöt országban – köztük hazánkban – van már ilyen közteher, tehát korántsem példa nélküli ez az elképzelés.

A szociáldemokraták javaslata négy adósávval számol, és

az előzetes számítások szerint 11 milliárd korona, vagyis 125,5 milliárd forint többletbevételhez jutna ezáltal a költségvetés.

A legmagasabb, 0,3 százalékos adósáv azokra a bankokra vonatkozna, amelyek eszközállománya meghaladja a 300 milliárd koronát.

A legalacsonyabb, 0,05 százalékos adósáv pedig az 50 milliárd koronánál kisebb mérlegfőösszegű pénzintézeteket érintené.

Csehországban a jelenlegi szabályozás szerint a bankok által fizetendő közteher mértéke nem függ a pénzintézetek nagyságától.

A magyar bankadót még 2010 júniusban vezette be az Orbán-kormány, célja az igazságosabb közteherviselés volt és már 2010-ben be kellett fizetni, két részletben.

Matolcsy György akkor még nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2010-ben. Forrás: MTI/Földi Imre

A magyar bankadó mértéke Európában a legmagasabb volt: 50 milliárdos adóalapig 0,15, az afeletti részre pedig 0,5 százalékot voltak kötelesek befizetni. A különadó a biztosítókra és az egyéb pénzügyi vállalkozásokra is vonatkozott.

A különadóval sem az Európai Unió, sem a Nemzetközi Valutaalap nem értett egyet.

A bankadó arányát később csökkentették.