Tízezer brit bankárt csábít Frankfurt

Frankfurt
Eiserner Steg, bridge over the Main river and Kaiserdom St. Bartholomaeus cathedral, Frankfurt am Main, Hesse, Germany, Europe | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Frankfurt Main Finance lobbycsoport szerint heteken belül megindul a brit bankárok brexit okozta kirajzása. A német pénzügyi felügyelet, a BaFin a héten tartott ülést 50 külföldi bankárral a városban.
Vágólapra másolva!

Az FMF szerint akár 10 ezer brit pénzügyi szakember is érkezhet Németország „pénzügyi főárosába", az exodus pedig heteken belül megindulhat a szigetországból – közölte a Bloomberg. „Ha az eurózónában akarsz szolgáltatni, Frankfurtban kell lenned" – mondta Hubertus Vath, az FMF vezérigazgatója Londonban egy konferencián. „Az egészen mi nyerünk majd a legtöbbet."

A német pénzügyi felügyelet kétéves haladékot adna a Frankfurtba költöző külföldi bankoknak

arra, hogy szervezeti struktúrájukat a német szabványokhoz igazítsák. A BaFin 50 külföldi bankárra ült össze a héten Frankfurtban, amely a brexit után átveheti London helyét, mint Európa pénzügyi fővárosa.

Frankfurt elleni érvek legerősebbike a szigorú német munkatörvénykönyv Vath szerint. „Igaz, több vezető politikus is lazítani akar rajta" – tette hozzá. A munkaerőhöz csapódó járulékos költségek a német városban nem magasabbak, mint Londonban, de a folyamatok nehézkesebbek.

Az új pénzügyi főváros? Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Chromorange / Monika Wirth

Madrid ezen a téren nagyon is vonzó,

ott minden egyszerűbb és simább, legalábbis a madridi régiót Londonban képviselő Daniel Lacalle szerint. Lacalle a konferencián elmondta, hogy a spanyol fővárosban 1,7 millió négyzetkilométernyi príma, repülőtérhez közeli ingatlan várná ott a kirajzó brit bankárokat.

Az Írországért kampányoló Denis Curran viszont a két nép közötti történelmi szálakra hivatkozott, a Párizs nevében jelen levő Alain Pithon pedig a francia főváros tőkepiaci központi jellegét hangsúlyozta.