13 ezer kereskedelmi dolgozó bére biztosan emelkedik

FOTÓ ÁLTALÁNOS online kassza átállás online pénztárgép pénztár pénztárgép sajtótájékoztató szupermarket
Budapest, 2013. december 20. Online pénztárgép Budapesten, a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétől öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Megállapodott a 2017-es bérekről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A Spar azt közölte, a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap 2017-ben, mint tavaly. A Spar egyébként 2016-ban 10 százalékkal emelte dolgozói bérét.
Vágólapra másolva!

A Spar Magyarország a garantált bérminimum, illetve a minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl

jelentős béremelést biztosít a dolgozók számára.

A mintegy 13 ezer munkavállaló közül 4000 alkalmazott fizetése nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jogszabályban rögzített értékére. A fennmaradó csaknem 9000 ember bére pedig ennél – különböző mértékben, de egyaránt – magasabb lesz.

A Spar már

  • 2016-ban is 4 milliárd forintot fordított bérfejlesztésre,
  • 2017-ben pedig 7 milliárd forintot szánnak a dolgozók bérének emelésére.
A Sparban dolgozók bére jelentősen nő Forrás: MTI/Kallos Bea

A magasabb bér egy részét a járulékcsökkentéssel kompenzálják, körülbelül 1,5 milliárd forint erejéig a béremelés nagyobb részét pedig saját forrásból állják – mondta Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

a magasabb jövedelműek fizetése is jelentősen emelkedik. A bérfeszültség elkerülése miatt figyelmet fordítanak a középvezetők bérének emelésére is. A Spar nem közölte sem azt, hogy átlagosan hány százalékkal nő az alkalmazottai bére, sem azt, hogy mekkora összeggel visznek többet haza havonta a sparosok.

Meg kellett lépni

A kereskedelemben az állandósult létszámhiány, a nagy fluktuáció és a megnövekedett terhelés miatt

nagy szükség van a jelentősebb béremelésre,

mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A Spar 2017-ben komoly lépést tett annak érdekében, hogy a munkavállalók bére nagymértékben emelkedjen – tette hozzá. Sáling József az Origónak azt mondta, a Sparban eddig 133 ezer forint körül volt a szakmunkás-minimálbér, ez idén bruttó 166 ezer forintra emelkedik.

Átlagosan azt lehet mondani, hogy a Sparban dolgozók bére havonta 20-30 ezer forinttal lesz magasabb. Persze lesz olyan is, aki ennél is többet visz majd haza havonta – tette hozzá a KASZ elnöke.

A Spar valamennyi dolgozója, mintegy 13 ezer munkavállaló 2017-ben évi 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatásban részesül.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A vállalatnál több mint 5 éve dolgozó munkatársak éves szinten 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak Szép-kártyán.

De megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, ami egyedülálló a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban – mondta Maczelka Márk.

Úgy tűnik, a fogyasztás emelkedése miatt a kereskedelmi láncok ki tudják fizetni a magasabb bért – mondta Sáling József. Ezáltal kisebb lesz a fluktuáció, kicsit megnyugszik a helyzet a kereskedelmi szektorban.

„Az, hogy a Sparral már megállapodtunk a bérekről, az

így a többi bolthálózatnál is béremelésre számíthatnak az alkalmazottak” – mondta Sáling József.

2017-ben talán kevesebb boltbezárás lesz, mint tavaly, mivel nemcsak a kereskedelemben nőnek a bérek, hanem máshol is, ezért többet fognak költeni a vásárlók.