Elárulták a multik, mivel csábítják az alkalmazottakat

- German  szupermarket giant Aldi   Áruház
The logo of German discount supermarket giant Aldi (north) is pictured on their trolleys on August 3, 2010 at one of their outlets in Berlin. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Idén meglépték a kereskedelmi üzletláncok azt, amire sok eladó várt, végre bért emeltek. Bár még mindig alacsonyak az eladói és pénztárosi bérek, a multik megnyíltak az Origónak, és elárulták, milyen bónuszokkal, kedvezményekkel tudják a kereskedelmi munkát barátságosabbá tenni.
Vágólapra másolva!

A Spar büszke arra, hogy 13. havi bért is fizet alkalmazottainak. Ezenfelül vannak táborok, jubileumi ünnepségek, iskolakezdési támogatás, dolgozói vásárlási kedvezmény, Erzsébet-utalvány, hűségbónusz és további teljesítményfüggő juttatások, amikkel honorálják a kollégák munkáját – írta Maczelka Márk a Spar kommunikációs vezetője.

Csapatszellem, emberi tényezők

Az IKEA

szombatra is fizet hétvégi pótlékot,

nem csak vasárnapra – írták. A svéd multinál elsődlegesek az emberi tényezők. Minden ember számára adódhat életbevágó és azonnali elintéznivaló, így természetesen bármelyik munkatársnak lehetősége van arra, hogy előbb elmehessen vagy később érkezzen egyes esetekben. Az IKEA-nál minden élethelyzetet igyekeznek figyelembe venni a beosztások tervezésénél. A kantinban a gyümölcs és a friss saláta ingyenes, és meleg ital is ingyen jár a dolgozóknak.

Soroksáron nyit új áruházat tavasszal az IKEA Fotó: Mudra László - Origo

Az egészséges életmód és a tudatos egészségmegőrzés fontos az Aldinak is, és az egészség megőrzéséhez szükséges munkahelyi feltételeket biztosítják – írták az Origónak. Van ötletbörze programjuk, így a kollégák bármikor elmondhatják javaslataikat, észrevételeiket – a megvalósított ötletek beküldői pedig elismerésben részesülnek.

Fontos az Aldinak a csapatszellem, ezért rendszeresen szerveznek csapatépítéseket és olyan rendezvényeket, ahol a munkán kívül is találkozhatnak.

Szabadnap az iskolakezdésre

A Tesco 2016-ban a munkatársak véleménye alapján alakította ki hatelemű cafeteriacsomagját. A dolgozók havi nettó 12 ezer forintért választhatnak a juttatások közül. A Tesco azt is elárulta, hogy az

irodai alkalmazottak mostantól rugalmasan eldönthetik, hol szeretnének dolgozni:

akár otthonról vagy egy közeli Tesco-áruházból is végezhetik a munkájukat.

A Tesco idén 3,5 milliárdot forintot fordított bérfejlesztésre Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Azok a Tescóban dolgozó szülők, akiknek gyermeke idén kezdte az általános iskolát, szabadnapot kapott szeptember 1-jére. Az iskolakezdési támogatás mellett pedig minden munkatársának 200 extra Clubcard-pontot adott a vállalat.

Mobil a zsebben

Kérésnek eleget téve pedig október 15-től lehetővé tették a magán-mobiltelefonok használatát indokolt esetben munkaidőben is. A tescósok karácsonyi bónuszként egy zacskó szaloncukrot és 3000 forint ajándékutalványt is kapnak.

Lehetőséget adunk a megváltozott munkaképességű dolgozóknak is – ezt már az Auchan írta. Már harmadik alkalommal nyerték el a fogyatékosságbarát munkahely elismerést. A megváltozott munkaképességű dolgozóik aránya 6 százalékos, közel 400 ilyen munkatársa van az Auchannak – írták.

Az Auchan idén indította el a házhozszállítást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Auchan többszintű prémiumrendszerével büszkélkedett. Az írták, számos egyéb béren kívüli juttatással, dolgozói vásárlási kedvezménnyel, kiterjesztett szociális védőhálóval óvják a munkatársaikat. Ezek részét képezi az élet-, betegség- és balesetbiztosítás is. Emellett a magyarországi kiskereskedelmi szektorban

egyedülálló módon a munkavállalók csatlakozhatnak a vállalati részvényesi programhoz,

amelynek keretében részesülnek a vállalat teljesítményének eredményéből – írta az Auchan.

Az IKEA beleállt a karácsonyi és szilveszteri zárva tartásba

Van olyan kereskedelmi lánc, amelyik megengedheti magának azt a luxust, hogy december 24-én, 25-én, 26-án, 31-én és január 1-jén is zárva tart. Az IKEA például az említett napok közül egyiken sem nyit ki. A többség viszont azt írta, a törvényi szabályoknak megfelelően zár be szenteste is, vagyis délután két órakor húzzák le a rolót. December 31-én pedig legkésőbb este hatkor kötelesek bezárni a kereskedelmi üzletek. Az Aldi például az év utolsó napján már 16 órakor bezárja üzleteit.

Már nagyon kellett a béremelés

Azt az Aldi nem árulta el, hogy mennyivel emelte a dolgozói bérét 2016-ban, de korábban azt írták, hogy a heti 30 órás munkáért 222 ezer forint bruttó bért fizetnek. Az IKEA idén 11 százalékkal emelte dolgozói fizetését, az Auchan évi plusz 14 százalékról számolt be, a Sparnál 10 százalékkal ugrottak meg a bérek. A Tesco pedig azt írta 11 százalékkal keresnek idén többet a dolgozóik.

Spar IKEA Aldi Tesco Auchan
Új üzlet 4 Soroksár épül 12 0 Elindult az webáruház
Mennyivel nőtt az alkalmazottak száma 100 300 Több száz Dinamikusan változott Nem változott
Fizetésemelés +10% + 11% Nem válaszolt +11% +14 %

Munkaerőhiánytól hangos a kereskedelem

Idén az IKEA igazolta le a legtöbb új alkalmazottat az általunk megkérdezett kereskedelmi láncok közül. A Soroksáron épülő új áruház miatt 300 új munkatársat vettek fel. Az Aldi azt írta, hogy több száz fővel bővült idén a kollégáik száma. Az Auchannál hiába indították el az online áruházat, mégsem nagyon változott a munkavállalóik száma.

Az Aldi idén 12 új áruházat nyitott Magyarországon Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Tesco nem írt pontos számot, csak annyit, hogy dolgozóik létszáma dinamikusan változott. A Sparnál körülbelül száz fővel nőtt a dolgozói létszám. Idén négy új áruházat nyitottak. Az Aldinál 12-vel bővült idén a boltok száma, az Auchan a webáruházát indította el ősszel. A Tesco idén nem nyitott új üzletet, viszont 440 millió forintos beruházással megújították a győri és a veszprémi áruházaikat.

A munkaerőhiányról az általunk megkérdezett multik mindegyike azt mondta,

Tescónál és az Auchannál is folyamatosan vannak nyitott pozíciók országszerte. A szakképzett munkaerő az, ami a nagyobb nehézséget jelenti, például több hús, baromfi, csemege-sajt eladó, pék és targoncás kellene. Földrajzilag pedig különösen Nyugat- és Közép-Magyarországon nehéz munkaerőt találni.

A Sparban legalább 200 betöltetlen álláshely van.

Mindig vannak üres pozíciók, változó számban. A logisztikai területen folyamatosan munkaerőhiánnyal küzdenek, főleg tehergépkocsi-vezetők hiányoznak. A húsüzemben pedig hentesből van kevés.

Toborzóirodát nyitott a Spar a Nyugatinál Forrás: all rights reserved/Molnarzsolt

Az IKEA azt írta, ők szerencsés helyzetben vannak. Az őszi toborzókampány során 900-an jelentkeztek a 200–230 pozícióra, amit a soroksári új áruháznyitás miatt hirdettek meg. De az éttermi részlegen, a logisztikai pozíciókban és az eladók között az IKEA-ban is előfordul munkaerőhiány.

Az Aldi pedig a

duális képzés keretein belül jelenleg 68 diákot taníttat.

A kereskedelmi lánc így próbál gondoskodni az utánpótlásról.