A külföldiek mentik meg Londont

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
A brit főváros ingatlanpiaca a brexit ellenére is megmarad biztonságos menedéknek, mivel a külföldi vásárlók lecsapnak a gyenge font által kínált lehetőségekre – véli az egyik vezető ingatlancég vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Mióta a britek tavaly júniusban az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, a font jelentős gyengülést mutatott. Ez pedig arra ösztönzi a külföldi befektetőket, hogy elkezdjenek bevásárolni Nagy-Britanniában.

Jóllehet a brexitszavazás bizonytalanságot teremtett, a 2017-es év komoly felpattanást hozhat a brit ingatlanpiacon – mondta a CNBC-nek Christian Ulbrich, a JLL ingatlanvállalat vezérigazgatója.
Ulbrich jelezte, London mindig is megmarad egy biztonságos menedékhelynek globális szinten, és ezt támasztja alá az is, hogy

a kínaiak már eddig is nagy létszámban léptek a brit ingatlanpiacra.

A szakértő szerint ez tendencia a jövőben is folytatódni fog, következésképpen reménykedhetünk az idei felívelésben.

Kedvező lehetőségek

Noha az ingatlanvolumenek jelentősen csökkentek a referendumot követően, és az árak is komoly ütést kaptak, a JLL vezetője szerint a gyenge font segítheti a piacot ebben az évben. Aki tehát külföldi fizetőeszközzel érkezik Londonba 2017-ben, sokkal több mozgásteret tapasztalhat, mint korábban – tette hozzá Ulbrich.

A gyenge font segítheti a brit ingatlanpiacot Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Németország és Franciaország ingatlanpiacai emellett Ulbrich szerint kiemelkedő éveket tudhatnak maguk mögött, és a brexit utáni helyzetből is sikeresen tudtak jó üzletet kovácsolni. Ha végignézünk a kontinensen, azt láthatjuk, hogy

Németország és Franciaország kiválóan teljesített 2016-ban.

Ez annak is köszönhető, hogy a két gazdaság ingatlanpiaca megszerzett valamennyit abból, amit Nagy-Britannia elveszített – mondta a JLL vezetője. Kiemelte, a cég várakozásai szerint ez a két ország ebben az évben is igen erős lesz.

Szemben az árral

Mindazonáltal vannak olyanok is, akik a font erősödésével számolnak a következő időszakban. A Coutts & Co. londoni vezető befektetője, Alan Higgins például egyenesen úgy véli, el lehet felejteni a dollárt, mert a font kínálja majd a legjobb lehetőséget ebben az évben.

Az érvelés alapja, hogy a brit fizetőeszköz historikusan a nagy esések vagy ralik után

rendszeresen visszatért az átlagos árfolyamhoz a dollárral és az euróval szemben.

Éppen ezért a történelmi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy a brexitszavazás utáni mintegy 20 százalékos dollárral szembeni gyengülést követően a font hamarosan visszafordul.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Higgins azonban az árral szemben úszó befektetésekre koncentrál, és így jelölte meg a fontot az idei legjobb lehetőségként. A piaci szereplők többsége ugyanis úgy véli, a brit devizára további gyengülés vár,

ahogy a brexit elkezdi kifejteni negatív hatásait a szigetország gazdaságára.

Mindazonáltal Higgins nemrégiben igen sikeresen érzett rá a lehetőségre. Amikor 2014-ben a befektetők széles körben adták az orosz eszközöket, a Couts menedzsere aktívan kutatni kezdte a piaci értékeket az országban. Ennek eredményeképpen a kezdeti nehézségek után tavaly már „csillagászati hozamokat" értek el. Az orosz MICEX index például 2015-ben 26, míg 2016-ban 24 százalékot erősödött.