Megvan az év legfontosabb száma

Bill Gross
Bill Gross, a kötvényguru
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban sokan beszéltek a több mint három évtizede tartó kötvénypiaci emelkedés végéről. A kötvényguru Bill Gross azonban meghatározott egy konkrét hozamszintet, amely alapvető fontosságú minden más eszközosztály számára is.
Vágólapra másolva!

Ahogy a tavalyi amerikai elnökválasztáson Donald Trump legyőzte Hillary Clintont, eladási hullám indult be az amerikai állampapírpiacon, aminek következtében a 10 éves kötvény hozama elérte a 2,60 százalék körüli szintet a júliusi 1,36 százalék után – írja a MarketWatch.

Noha a kötvényárak lefelé tartó spirálja (a kötvényhozamok és az árak ellentétesen mozognak) némileg gyengült az elmúlt időszakban, a jelentős kötvénybefektető Bill Gross szerint továbbra is

a 10 éves amerikai állampapír hozama a legfontosabb tényező a pénzügyi piacok számára.

A Pimco korábbi vezetője, aki most a Janus Capital menedzsere úgy látja, amennyiben a 10 éves hozam döntően meghaladja a 2,60 százalékos szintet, az jelzi majd a kötvénypiaci bika kimúlását, ami komoly hatással lesz más eszközökre, többek között a részvényekre is.

Az egyetlen jóslat

A Gross által meghatározott szám olyannyira fontos, hogy a guru mindössze ezt az egy előrejelzést tette közzé 2017-re. Hangsúlyozta,

ha a hozam 2,6 százalék fölé emelkedik,

elkezdődik egy kitartó medvepiaci időszak az állampapírok területén. Ez pedig sokkal fontosabb szám, mint például a 20 ezer pontos szint a Dow Jones részvényindexben vagy akár a 60 dolláros hordónkénti olajár, de még a dollár/euró devizaárfolyam paritásánál is lényegesebb. Ez a kulcs a kamatszintek, de akár még a részvénypiaci árfolyamokhoz is 2017-ben – tette hozzá.

A guru mindezt arra alapozza, hogy a benchmark amerikai állampapír hozama végső soron a piac minden szegletét meghatározza.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának változása Forrás: Investing.com

A kötvényhozamok trendjében beálló változás ugyanis azon alapul, hogy a Donald Trumptól várt pénzügyi élénkítések és adócsökkentések felpörgetik az inflációt, ami viszont a hosszú távú hozamok nagy ellensége, mivel erodálja a hosszú távra szóló fix befektetések értékét. Gross azonban megjegyzi, hogy a növekvő eltérés a laza európai, illetve a szigorodó amerikai monetáris politika között felülről

korlátozza a 10 éves amerikai papír potenciális hozamemelkedését.

Éppen ezért gondolja a guru, hogy a 2,60 százalékos csúcs olyannyira kiemelkedő szint.

Érintett részvények

Mi több, a hozamok emelkedése fontos hatást gyakorolhat a részvényekre is, melyek árfolyama általános emelkedést mutatott az elmúlt hónapokban, szintén a Trumptól várt politikával kapcsolatos reményeknek köszönhetően. A magasabb amerikai állampapírhozamok azonban egyre vonzóbb biztonságot nyújtanának a kockázatosabb részvényekkel szemben. Mindeközben a magasabb ráták az amerikai gazdaság egészére is nyomást helyeznének, megemelve a jelzáloghitelek, illetve a vállalati hitelfelvételek költségeit – hangsúlyozta Gross.

Mindazonáltal az emelkedő hozamok

igazi áldást jelentenének a bankok számára,

melyek rövid távú bázison vesznek föl hitelt, és hosszú távon hiteleznek. Gross úgy véli emellett, hogy az amerikai gazdaság növekedési pályája továbbra sem világos, de az elmúlt évtizedben mért 2 százalék körüli éves GDP-növekedés helyett 3 százalékra volna szükség, hogy érdemben felpöröghessenek a vállalati profitok.