A gurut nem nyűgözte le a piaci öröm

Bill Gross
Bill Gross, a kötvényguru
Vágólapra másolva!
A befektetőknek sokkal nagyobb figyelmet kell szentelniük Donald Trump elnökségének esetleges negatív hatásaira – mondta Bill Gross kötvénypiaci guru. Meglátása szerint hosszabb távon visszaüthet a korai öröm.
Vágólapra másolva!

Miután a Donald Trump megválasztása utáni kezdeti aggodalmak elmúltak, az amerikai részvénypiacok szinte euforikus hangulatba kerültek. A Dow Jones több mint 5 százalékot, míg az S&P 500 mintegy 3 százalékot erősödött a választások éjszakáját követően – írja a MarketWatch.

A kötvénypiacok szintén reagáltak az eredményre. A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama a szeptember végi 1,6 százalékról nagyjából 2,4 százalékig emelkedett. Ez az éles mozgás pedig jól mutatja, hogy

a befektetők kockázati étvágya igencsak megnőtt Trump megválasztásával.

Mindeközben pedig a gazdasági kilátások indikátoraiként is működő amerikai bankpapírok egyenesen kilőttek. A Goldman Sachs és a Bank of America részvényei például a legmagasabb csúcsokig szárnyaltak, mióta a 2008-as válság bedöntötte a pénzügyi szektor papírjait.

A fentiek hátterében elsősorban az áll, hogy a piaci szereplők úgy készülnek, az új elnök

lazít majd a Wall Streetet terhelő szabályozásokon,

adócsökkentéseket léptet majd életbe, valamint növeli a gazdaság teljesítményét a beígért infrastrukturális beruházásokon keresztül.

A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának változása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan a legendás kötvénypiaci befektető, Bill Gross véleménye az, hogy a várt intézkedések rövid távon kétségkívül erősítik a részvényeket és gyengítik a kötvényeket. Mindazonáltal hosszabb távon a befektetőknek oda kell figyelniük Trump globalizációellenes elképzeléseinek negatív hatásaira is, melyek

visszafoghatják a kereskedelmet, illetve negatívan érinthetik a vállalati profitokat.

Mindemellett pedig az erős dollár kellemetlenül hat a nemzetközi színtéren működő cégek eredményeire, különösen a technológiai szektorban – teszi hozzá a guru.

Ennek következtében Gross úgy látja, a befektetők számára bölcs dolog lehet a részvények óvatos kezelése mellett növelni a készpénz-, illetve az azzal egyenértékű kitettségeiket. Jóllehet Trump politikája egyelőre még nem világos, az jól látszik, hogy egy Kínával folytatott esetleges kereskedelmi háborúból senki nem profitálna igazán. Másrészt a Trump megválasztása után folyamatosan erősödő dollár hosszabb távon valóban árthat a multinacionális cégeknek a külföldön megszerzett bevételek hazai elszámolásán keresztül.