Meglódultak az olajárak az OPEC döntése után

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal MAGHREB OPEC Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. 
Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Ex
Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) cartel and Russia in Algeria on September 28 that could agree to cap supplies. / AFP PHOTO / Ryad Kramdi
Vágólapra másolva!
Mintegy hat százalékot ugrottak az olajárak a tegnap esti váratlan OPEC-megállapodás bejelentése után. A kitermelés csökkentéséről szóló döntést jól fogadták a tőzsdék. A BUX is pozitívan reagált, a MOL részvények ára emelkedett, a forint árfolyama jelenleg a 308-as szint körül mozog.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, a nagy olajtermelő államok algériai találkozójukon már tegnap este megállapodtak, hogy

napi 750 ezer hordóval 32,5 millió hordóra csökkentik a termelés szintjét csoportszinten.


A hír meglepte a piacokat, mert a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó tagállamok közötti feszültségek miatt nem számítottak érdemi döntésre, jóval inkább egy újabb informális találkozóra.

Az OPEC tegnapi nyitóülése Algírban Forrás: AFP/Ryad Kramdi


A Reuters szerint, ha az OPEC-országok tényleg tartják magukat a megállapodáshoz, és sikerül elérni a kitermelés lecsökkentését,

a szervezethez nem tartozó olajkitermelő országokat – elsősorban Oroszországot – is megpróbálják rávenni a csökkentésre.


A megállapodás hátterében valószínűsíthetően az állhatott, hogy az olajexportáló államok

féltek az olajárak újabb esésétől,

mert megállapodás hiányban akár a 30 dolláros hordónkénti szintet sem lehetett volna kizárni.

A másik ok, hogy a következő évre

az olaj iránti kereslet a vártnál gyengébb lehet

a Nemzetközi Energia Ügynökség legfrissebb előrejelzése szerint.

Az OPEC Algírban tárgyalt tegnap Forrás: AFP/Stringer

Az OPEC tagállamai jelenleg: Irán, Irak, Szaúd-Arábia, Kuvait, Venezuela, Ecuador, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Algéria, Líbia, Nigéria, Gabon és Angola.

A piacok elsőre kedvezően fogadták a hírt, hogy

sok év után először született a termelés csökkentését célzó megállapodási tervezet.

Az MKB Bank elemzői kiemelik, hogy az olajárak elmúlt két évben tapasztalt mintegy 50 százalékos csökkenésének profitokra gyakorolt hatása megelőzte a piacrész szerzés szempontjait. Az egyes országokra vonatkozó szintekről csak a hivatalos novemberi OPEC-csúcson állapodnak meg.

A Takarékbank elemzői szerint a tegnapi OPEC-megállapodás, és az azt követő olajár-emelkedés farvizén

erősödtek a távol-keleti részvénypiacok és az európai tőzsdékre is pozitívan hat a kitermelés-korlátozási megállapodás.

A közép- és kelet-európai régiós valuták közül csak a rubelt támogatja az olajár-emelkedés, a többi kisebb gyengülést mutatott délelőtt.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint ez a váratlan siker már a nyitáskor pozitívan hatott a részvénypiacokra, ahol most általános optimizmus uralkodik.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy pozitív lökést adhat a magyar részvényeknek is az algíri megállapodás. Előrejelzésük szerint a döntésre

elsősorban a Mol kurzusa reagálhat pozitívan,

de hosszú távú hatásra nem számítanak sem az olaj, sem a részvénypiacon.