Újabb százmilliárdokra pályázhatnak a gazdák

Kis Miklós Zsolt
Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Szekszárdi Szüreti Napok megnyitóján
Vágólapra másolva!
Az ősszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban, az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Kis Miklós Zsolt emlékeztetett: a 2014-2020 közötti programban 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 900 milliárd forintnyit már meghirdettek. Kis Miklós Zsolt az eddigi tapasztalatokról elmondta, a beérkezett pályázatok azt mutatják, jól mérték fel a pályázati területeket, hiszen a kiírások többségnél túljelentkezés van.

Újabb lehetőségek

Az ősszel várhatóan újabb 200 milliárd forintnyi pályázati lehetőség nyílik meg. Így többek között az agrár-környezetgazdálkodási programra 40 milliárd,

a fiatal gazdáknak 38 milliárd,

12 milliárd a helyi termékek piacra juttatására jut majd. Kis Miklós Zsolt szólt arról is, hogy 26 milliárd forintnyi pályázati pénz jut a termelői csoportoknak, valamint újabb 36 miliárd forint jut a diverzifikált termelésre is. Ez azt jelentil, hogy nem direkt mezőgazdasági programokat támogatnak, hanem például a földműveléshez kapcsolódó turizmus fejlesztését.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Szekszárdi Szüreti Napok megnyitóján Forrás: MTI/Lendvai Péter

Gyorsítanak

Az államtitkár egyebek közt példaként említette, hogy jelentős túljelentkezés van a vidékfejlesztési pályázatokon az állattartó telepek korszerűsítésére, az élelmiszeripari, a borászati, a kertészeti területeken. Kis Miklós Zsolt kiemelte:

a pályázatok értékelést felgyorsítják,

létrejött az értékelő rendszer, rendelkezésre áll az informatikai háttér, ezért érdemi előrelépésre lehet számítani az elbírálásokban.

Az őszi pályázati kiírások közül az államtitkár kiemelte, hogy lehetőleg még szeptember 30-ig szeretnék megjelentetni az agrár környezetgazdálkodási kiírást 40 milliárd forint keretre. A kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint kerettel jelenik meg a felhívás, a pályázó árbevétele 75 százalékának a kertészethez kell kötődnie, és szeretnének minél több kis és közepes családi gazdaságot elérni – mondta.