A Pokémon Go első két hónapja

Pokémon Go
(FILES) This file picture taken on August 2, 2015 shows costumed performers dressed as Pikachu, the popular animation Pokemon series character, attending a promotional event at the Yokohama Dance Parade in Yokohama. Nintendo shot past Sony in market value on July 19, 2016 after the videogame giant's stock more than doubled since the release of the wildly popular Pokemon Go game. / AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Bár az elmélyülten a telefonjába burkolózó városi lakos évek óta megszokott látvány, 2016 nyarán nem a közösségi média volt a megfejtés. Hanem egy játék a semmiből, díjnyertes forgatókönyvi fordulatokkal és csillagászati üzleti eredménnyel.
Vágólapra másolva!

A világ még mindig két részre oszlik, a másik fele még mindig sírógörcsöt vagy dührohamot kap a Pokémon Go neve hallatán. De ilyen számokat és ilyen sztorikat alkalmazás még nem látott – és közben alig két hónapról beszélünk! Az Entrepreneur összegyűjtötte az időszak legkülönösebb részleteit.

Július 6.

Ha egyszer munka- és iskolaszünetté válik, legyen a neve A Hisztéria Kitör Visszaút Pedig Nincs Nap.

Bevonultak az életünkbe Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Július 8.

A Nintendo piaci értéke 7,5 milliárd dollárra rakétázik. Ez valamelyest félreértés, amiről bővebben később. Az appot az androidfelhasználók 5 százaléka töltötte le két nap alatt.

Július 11.

Az őrület első csalhatatlan jelei a médiában. Cikkek arról, amint egy amerikai pokémonvadászattal van elfoglalva, miközben a felesége világra hozza a gyermeküket, új értelmet nyer az „alkalom szüli a tolvajt” mondás, valaki holttestre bukkan pokémonvadászat közben. A kutyák nem értik, miért sétálnak hirtelen kétszer annyit, mint régen, de esztelenül örülnek neki.

A második legjobb kutyadolog Forrás: AFP/David Ebener

Július 13.

Felpattan a vonatra a kiskereskedelem, a kkv-k meglátják a pokéstopokban rejlő üzleti lehetőségeket. Később egy magyar vállalkozás például a munkaerő-toborzás malmára hajtatja vele a vizet. Ahol a pokéstop, ott a vásárló. De a rendőrség, a múzeum és akár a templom is megpróbálja kitalálni, mit kezdjen a tömeggel. Időnként, mint például a washingtoni holokausztmúzeum esetében, ez a mitkezdés arról szól, hogyan tartsák a falakon kívül az emberáradatot.

Július 15.

Kiszivárog, hogy beszállhat a McDonald’s. A Telekom rápróbál a "jófej vállalat vagyok" címkére, elképesztő ajánlata a jövő augusztusig tartó korlátlan alkalmazáshasználat mellett kedvezményeket és kuponokat tartalmaz.

Happy Forrás: McDonald's YouTube

Július 18.

Az OurMine, a többek közt Sundar Pinchai és Mark Zuckerberg Facebook-profilja meghekkeléséről elhíresült vállalat azt állítja, offline-osította a játékot, továbbá hogy felvette a kapcsolatot a Niantic-kel és javaslatokat tett a fejlesztésre.

Július 19.

Indiában is elérhető a játék. A Babajob állásportálon hirdetés jelenik meg a hivatásos pokémonfogóra.

Július 20.

Megtorpannak a Nintendo részvényei. Baltimore-ban egy pokévadász beleszalad egy rendőrautóba. A rendőrök videóra veszik és posztolják a közösségi médiában.

Július 22.

Japán. Az első perctől együttműködő a McDonald’s, a gyorséttermek mind pokéstoppá válnak. Négy órával az első letöltés után rekord születik.

Július 25.

A Nintendo részvényei zuhanórepülésre kerülnek, miután a vállalat bejelenti, ami eddig sem volt titok: csak 32 százalék erejéig működik együtt a gyártókkal, ez pedig a Pokémon Company és a Niantic Labs.

Július 26.

Szó sincs arról, hogy üldögélnének a babérokon: a Comic Conon az egyik ügyvezető várható fejlesztéseket jelent be, és készséggel elismeri, hogy bugok és glitchek tekintetében akad dolguk bőven. Ugyanitt derül ki az is, hogy úgy számolnak, évekig elhúzódik az őrület, eszerint adagolják a munkát.

Július 27.

A Bitmoji trónfosztja a játékot az iPhone-okon. A Nintendo nyilvánosságra hozza a veszteséges első negyedévét. Hát hiszen hol volt akkor még a július 6-a.

Július 28.

A düsseldorfi polgármester lezárat egy hidat, hogy védje a polgárok testi épségét. Eldobható székeket és mozgóvécéket állít fel mindkét hídfőn. Ugyanez a nap a hiroshimai bombatámadás hetvenegyedik évfordulója. A város vezetősége levélben fordul a gyártócéghez, hogy legalább augusztus 6-án, amikor az összes áldozatról megemlékeznek, távolítsák el a pokétérképről.

Augusztus 1.

Fegyveres támadás három tinédzser ellen egy londoni parkban. A fegyveres támadó, kora 16-17 év, az egyik tinédzser telefonját követelte. Senkinek nem esett bántódása, a pokéfigurának sem. Az olimpiai falu lakói viszont panaszkodnak. A Zika-vírus, a víz és áram hiánya, a vízszennyezés és a fokozott terrorveszély messze nem zavarja őket annyira, mint az, hogy a játék nem elérhető Brazíliában.

De mit ér az edzőterem pokémon nélkül? Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Augusztus 2.

Három hét alatt 100 millió letöltés és 10 millió dollár. Minimum.

Augusztus 4.

Befut a Starbucks: megérkeznek a pokéelnevezésű frappuccinók. Ideje volt.

Augusztus 6.

Iránban betiltják a játékot, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoznak.

Augusztus 8.

Megdől a Candy Crush rekordja.

Augusztus 23.

Fejlesztést jelentenek be a zsebszörnyértékelésről. Azaz árnyaltabban el lehet dönteni, melyiket küldje csatába a játékos.

Augusztus 26.

Belehal sérüléseibe az a japán nő, akit a pokémonozásban lemerült telefonja újraöltésével bíbelődő autós ütött el. Ő a második halálos áldozat a szigetországban.

Szeptember 2.

A forráskódba belenézve egyes fejlesztők szerint hamarosan csak egy zsebszörnnyel is lehet majd jönni-menni. A rendszer cukorral jutalmazza majd a játékosokat, és tovább fejlődhetnek a pokémonok.

Mindig kell egy barát.