A leállások lassították a gazdaságot

bankjegy bankkártya forint mastercard
Budapest, 2015. május 9. Számológép, bankkártyák és bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,3 százalék lett, 2,5 százalékponttal alacsonyabb a júliusi 53,8-as értéknél. Ez az idei év második és az elmúlt egy év harmadik leggyengébb indexe a sok helyen jelentkező leállások miatt - közölte a Magyar Logisztikai, Berszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Vágólapra másolva!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított

augusztusi értéke: 51,3.

  • A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú augusztusi átlagnál (52,5) és az elmúlt három év átlagánál (52,9).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júliushoz képest, a változások mértéke az esetek felében elérte a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig fele-fele arányban mutatnak növekedést és csökkenést.

A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be, bár az idei a harmadik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júliushoz képest, a változások mértéke az esetek felében elérte a 4 százalékpontot.

Több index is csökkent

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár nyolcadik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta hatszor volt alacsonyabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a hatodik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta, alulmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett

júliushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték 50,0 ponthoz közeli. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a kilencedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp előző hónapban haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek első hónapja szűkülnek, nem túl erős ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig három ilyen hónap volt.

2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt hónaphoz hasonlóan az e havi érték további visszaesésre utal, ebben az évben már negyedszer. Az index értéke még alacsonyabb lett júliushoz képest, és 50,0 pont alatt maradva a tizenegyedik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta.