Legendás befektetőt nyertek a megújulók

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
A Rockefeller Brothers Fund, amely még a létét is részben a fosszilis tüzelőanyagoknak köszönheti, megtette az első közvetlen lépést a megújuló energiák felé. Ezzel együtt pedig a tervek szerint kész teljesen leszámolni az olajbefektetésekkel.
Vágólapra másolva!

Az 1940-ben, a Standard Oil profitja segítségével alapított Rockefeller Brothers Fund (RBF) 10 millió dollárt biztosított a Mainstream Renewable Power nevű vállalatnak, hogy segítse a megújuló energia elterjedését Afrikában – írja a Bloomberg. A befektetés egy 117,5 millió dolláros finanszírozási kör része volt, melynek célja, hogy hozzájáruljon egy közel 2 milliárd dolláros zöld energia-finanszírozási programhoz a kontinensen.

Egyértelmű irány

Az alapítvány ezzel egy 800 személyt és szervezetet tömörítő csoporthoz csatlakozott, amely elkötelezett a megújuló energia iránt, és szeretne nyomást helyezni azon vállalatokra, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. A 816 millió dollárt kezelő RBF immáron 97,5 millió dollárt fordított olyan „hatástudatos" befektetésekre, mint a fent említett.

Tudatos távolodás az olajtól Forrás: DreamsTime

Az RBF egyébként legkésőbb

2018 végégi szeretne teljes egészében megszabadulni

minden olyan befektetésétől, amelynek köze van fosszilis tüzelőanyagokban érdekelt vállalatokhoz – mondta Stephen Heintz, az RBF elnöke. A portfólió kitettsége az ilyen cégek felé pedig már így is 3,3 százalékra csökkent a 2014. áprilisi 6,6 százalékról. A „legszennyezettebb" iparágaknak számító szén és olajhomok pedig már csak 0,1 százalékot tesz ki a portfólióban – közölte ebben a hónapban a Rockefeller.

Nemzetközi kitekintés

Emellett az RBF befektetése a Lekele Power platformba, amely a Mainstream és az Actis közös, 2015-ben alapított projektje, hozzájárul ahhoz a tervhez, hogy 2018-ra több mint 1,3 gigawatt megújuló energiát termelhessenek Afrikában. A kezdeményezés által érintett országok között olyanok szerepelnek, mint Dél-Afrika, Ghána, Egyiptom és Szenegál.

A szervezet egyébként is szeretné tehát kiterjeszteni a befektetéseit a megújuló energiák terén,

kiemelt figyelmet tanúsítva a brit és amerikai szélfarmok iránt.

Az RBF továbbá igyekszik nyitni a tárolásfejlesztésben rejlő lehetőségek felé is, a szél- és a napenergia területén egyaránt, valamint azt fontolgatja, hogy a Közel-Keleten is befektet a megújuló energiába.