Minden ötödik fiatal lakást venne

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Főleg a 30-as éveikben járók tervezik, hogy biztosan vagy nagy valószínűséggel ingatlant vásárolnak a következő három évben, ebben a korosztályban 22 százalék a potenciális vásárlást komolyan fontolgatók aránya – derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely a 30–59 éves korosztály lakásvásárlási terveit vizsgálta.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a 30–59 év közötti korosztálynak a 13 százaléka vásárolna biztosan vagy nagy valószínűséggel lakást három éven belül. További 13 százalékot tesz ki a bizonytalanok aránya, akik most ugyanannyi esélyt látnak a vásárlásra, mint arra, hogy nem vesznek lakást. Leginkább a lakásban élők (a megkérdezettek 20 százaléka) vagy a nem saját tulajdonú ingatlanban élők (22 százalék) tervezi a vásárlást.

500 embert kérdeztek meg

A K&H és a Free Association Research Piackutató Kft. a biztos jövő index keretében a magyarok biztonságérzettel és jövőképpel kapcsolatos várakozásait vizsgálja. Az 500 fő megkérdezésével készülő kutatásban a biztonságérzetet leginkább befolyásoló tényezőket és azok várt változásait vizsgálják: így a mostani, rövid és hosszú távú anyagi biztonságot; a közbiztonság, az ingatlanokkal kapcsolatos félelmek kérdéskörét, a természeti csapásokat, a közlekedésbiztonság, járművek biztonsága témaköreit és az utazást. A biztos jövő index 9 részindex súlyozott átlaga. 2016 első negyedévében +0,3 ponton állt az értéke a mínusz 50-től plusz 50-ig terjedő skálán.

Kell a hitel

A banki felmérés szerint az ingatlanvásárlást tervezők számára fontos a hitel: a megkérdezettek 42 százaléka minimum fele arányban hitelből finanszírozná a lakásvételt. Mindössze 27 százalékos volt azoknak az aránya, akik kizárólag saját forrásból oldanák meg a vásárlást.

Építkezéshez és új lakás vásárlásához jár a nagyobb támogatás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója azt mondta: nagy az érdeklődés az állami támogatási konstrukciók iránt, az igénylések száma hónapról hónapra nő. Idén a megújult csok bevezetésétől kezdve július elejéig a banknál az igényelt támogatások összege elérte a 4,2 milliárd forintot: ez közel 1700 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege mintegy 2,5 millió forint. A 10 millió forintos vissza nem térítendő csok támogatás a banknál június végéig 1,4 milliárd forintot tett ki (a januárban bevezetett 10 millió forintos támogatás az összes igényelt csokos támogatások mintegy 10 százalékát teszi ki), az igényelt áfatámogatás összege pedig meghaladta a 900 millió forintot. Az ügyfelek többsége, 65 százaléka használt lakás vásárlásához igényelte a támogatást, míg 29 százalék lakásépítési célra, és mindössze 4 százalék igényelte új ingatlan vásárlásához.

"Azt látjuk, hogy az igénylő ügyfeleink átlag életkora 36 év. A támogatások iránti igény hónapról hónapra növekszik, a júniusban benyújtott igénylések száma 47 százalékkal haladta meg a márciusban benyújtott igénylések számát" – ismertette az igazgató.