Az iPhone sem fogy a bizonytalan környezetben

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
A befektetők nem örültek a hírnek, miszerint a Citigroup visszavágta az Apple negyedéves eredményeire vonatkozó várakozásait. Ez azonban nem csupán az Apple hibája, erősen közrejátszanak a brexit körüli bizonytalanságok is.
Vágólapra másolva!

Miután a Citigroup kedden közölte, hogy csökkenti az Apple negyedéves bevételére és haszonkulcsára vonatkozó várakozásait, a technológiai óriás részvényei több mint 1 százalékot is estek, majd 0,94 százalékos csökkenéssel, 94,99 dolláron fejezték be a napot.

Mindazonáltal az elemzés is hangsúlyozza, hogy a romló kilátásokban igen nagy szerepe van a brexitnek – írja a Business Insider. A bizonytalan makrogazdasági környezet az egyik legfontosabb oka annak, hogy a bank visszavágta az iPhone eladásokra vonatkozó várakozásait – írja Jim Suva, a Citigroup Global Markets elemzője.

Ebben a környezetben ugyanis azok a vásárlók, akik normális esetben új készüléket vásárolnának, most nagyobb valószínűséggel tartózkodnak inkább a kiadásoktól, és

maradnak a régi telefonnál.

Az anyag kiemeli, visszavettek a várakozásaikból a júniusi és szeptemberi negyedévekre, tekintve a potenciálisan alacsonyabb keresletet, amely a (brexittel összefüggő) makrogazdasági bizonytalanságokból, a devizapiaci volatilitásokból, valamint a meghosszabbodó csereciklusokból fakad.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Az elemző úgy látja, az Apple 40,3 millió iPhone-t tud majd eladni, szemben a korábban várt 41 millióval. Az előző év azonos negyedévében a vállalat 47,5 millió készüléket értékesített.

Jóllehet az Apple maga nem adott ki előzetes adatokat az iPhone eladásokkal kapcsolatban, Tim Cook vezérigazgató annyit közölt,

41 és 43 milliárd dollár közti bevételre számít ebben a negyedévben.

Természetesen a brexit nem az egyetlen tényező, amely miatt az iPhone használók tovább tartják meg a régebbi eszközeiket. Az okostelefon iparágban ez mára általános trend lett, és az Apple számára ez már a brit népszavazás előtt is látható volt.

Az Apple július 26-án közli a negyedéves eredményeit, a Citi pedig vételi minősítéssel 115 dolláron határozta meg a vállalat részvényének célárfolyamát.