Lendületet adott a KELER-nek az energiapiac

villamosenergia, áram
Vágólapra másolva!
Jelentősen túlteljesítette üzleti tervét a KELER Csoport az energiapiaci szolgáltatások terén - A vállalatcsoport több mint 90 ügyfélnek nyújt energiapiaci klíringszolgáltatásokat, míg az energiapiaci ügyleteket 71 partnere számára jelenti az európai hatóságok felé. 
Vágólapra másolva!

Kiemelkedően sikeresen indította az évet az energiapiacokon a magyar KELER csoport. Az energiapiaci klíring és jelentési szolgáltatásokat nyújtó, nemzetközi pozícióit folyamatosan erősítő vállalatcsoport a régióban és Nyugat-Európában is növelte ügyfeleinek körét, így ma több mint 90 partnere számára nyújt energiapiaci klíringszolgáltatásokat, most már a magyar mellett további kilenc ország energiatőzsdéin kereskedő vállalatok számára is – derül ki a vállalat közleményéből.

Erősítette jelenlétét és további növekedést vár a KELER a külpiacokon Forrás: Pixabay, Ulrike Mai

A KELER csoport szolgáltatásainak köre az európai energiapiaci szabályozó hatóságtól kapott engedély alapján immár a nagykereskedelmi energiaügyletekhez kapcsolódó jelentési kötelezettségekre is kiterjed. A tőzsdei és tőzsdén kívüli tranzakciók jelentéséhez számos magyar és közép-európai vállalat mellett, Nyugat-Európa több országának energiakereskedője is a magyar szolgáltatót választotta partnerként. A REMIT által előírt jelentési szolgáltatásokat 71 partnere számára biztosítja a vállalatcsoport.

Jelentősen erősítette pozícióit a KELER csoport 2016 első négy hónapjában az energiapiacokhoz köthető szolgáltatásai területén. A vállalatcsoport klíringszolgáltatásokat nyújtó tagja, a KELER KSZF Zrt. az első negyedévben hússzal növelte ügyfelei számát a villamos energia, földgáz és széndioxid-kvóta ügyletek elszámolási szolgáltatásainak területén, és

immáron több mint 90 ügyfél számára nyújtja szolgáltatásait.

„A KELER Csoport már a kezdetekkor megfogalmazta stratégiájában, hogy nem kíván megragadni a magyar energiapiacokon kötött ügyletek elszámolásánál, hanem nemzetközi pozíciókat épít. Ez a munka ért be mostanra, ma már a magyar mellett az osztrák, német, francia, cseh, szlovák, szerb, holland, belga és brit energiatőzsdéken kereskedő vállalatok számára is nyújtjuk klíringszolgáltatásainkat. A további növekedés támogatására, az új ügyfelek belépésével párhuzamosan az elszámolási rendszerünket multi-devizássá tettük, ezzel a jövőben újabb piacokon is elérhetővé válhatnak a társaság szolgáltatásai” – emeli ki Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója.

Mátrai Károly, KELER Forrás: 2013/Vemi Zoltan, KELER

Mátrai Károly az energiapiacokon történő pozícióépítés stratégiája kapcsán elmondta azt is, hogy a KELER Csoport régiós növekedését a közép-európai piacok és a régióra jellemző üzleti kultúra kiterjedt ismerete támogatja, míg a nyugat-európai piacokon elsősorban a versenyképes szolgáltatási árak és alacsonyabb belépési korlátok jelentenek versenyelőnyt a vállalat számára. „A francia (EPEX), az Egyesült Királyságbeli (APX) és a benelux (Belpex) áramtőzsdei platformok március végi integrációja jó lehetőséget biztosít számunkra a további növekedéshez, hiszen ezeken

– mondja a vezérigazgató.

A KELER Csoport másik tagja, a KELER Központi Értéktár Zrt. is sikeresen építette a csoport pozícióit az energiapiaci ügyletek jelentési kötelezettségéhez kapcsolódó szolgáltatások területén. A vállalat jelenleg 71 szerződött ügyfél számára jelenti az energiapiacokon megkötött üzleteket az európai energiapiaci szabályozó hatóság (ACER) felé.

A jelenlegi 71 ügyféllel – közülük 38 magyar, 26 régiós és 7 nyugat-európai ügyfél található – már most

130 százalékkal teljesíti túl a vállalat az üzleti tervben megfogalmazottakat,

amelyben 30 stabil ügyfél kiszolgálása szerepelt elsődleges célként az idei évben. „A mostani piaci aktivitást és a KELER csoport által kínált előnyöket látva bízunk abban, hogy az év végére az ügyfelek száma akár a 100-at is meghaladhatja” – emeli ki Mátrai Károly az energiapiaci jelentési kötelezettségben rejlő üzleti potenciál kapcsán, amelynek kapcsán elmondta, hogy sok vállalat még csak most kezdi felmérni a lehetőségeit, ráadásul 2016 áprilisától már a tőzsdén kívüli ügyleteikről is adatokat kell szolgáltatniuk az ACER felé.

„Új szolgáltatásunk elindításakor elsősorban a tőzsdén kívüli ügyletek jelentésére fókuszáltunk. A sikerünket nagymértékben segíti, hogy igyekeztünk minél szélesebb körű jogosítványt szerezni, így van olyan részterület, amelyet Európában a KELER-rel együtt is csak néhány szolgáltató képes lefedni. Célunk egy olyan komplex szolgáltatási portfólió kiépítése, amely versenyképes az európai piacon és hatékony megoldást nyújt a jogszabályok által előírt tőke- és energiapiaci jelentési kötelezettségek teljesítéséhez. Olyan piaci infrastruktúrává kívánunk válni, amely hazai és nemzetközi szinten is partnere az érintett vállalkozásoknak” – mutat rá Mátrai Károly.