Sokkal egyszerűbb lett céges hitelt felvenni! Mi változott?

Befektetési alap, pénzmozgás
Vágólapra másolva!
Nagymértékű – a cégtulajdonosok számára - kedvező változások jellemzik az idei évet a vállalati hitelezésben. A hitelhez jutást négy tényező is támogatja: a csökkenő kamatok, a bankok enyhülő hitelezési feltételei, a hitelszerződésekben elérhető hosszabb futamidő és az egyre olcsóbban megszerezhető fix kamat. Dübörögnek a támogatott hitelek, de mindeközben egyre versenyképesebbek a bankok piaci hitelei is. A lényegi változásokat a Bankmonitor.hu elemzői gyűjtötték egy csokorba.
Vágólapra másolva!

Enyhülő hitelezési feltételek = könnyebb hitelhez jutás

Ma már szerencsésen nem kell a válság utáni idők igen szigorú hitelezés feltételeivel megküzdeni, ha hitelt szeretne egy vállalkozás:

Beruházási hiteleknél

  • már sokszor elegendő biztosítékot képezhet maga a beruházás tárgya, nem szükséges további ingatlan fedezetet jelzálogként a hitel mögé tenni,
  • a minimális önerő elvárást is rugalmasabban kezelik a bankok – a beinduló ingatlanpiac révén újra keresetté vált ingatlanfejlesztési hiteleknél például – a korábban elvárt minimum 30 százalék, ma már akár 20 százalék is lehet (az előértékesítettség, a felmutatható tapasztalat és a konzisztens pénzügyi terv függvényében)
Egyre könnyebben jutnak forráshoz a vállalkozások Forrás: Tumblr

Működési hiteleknél folyószámla hitelként (természetesen a megfelelő biztosítéki háttér biztosítása mellett)

  • az éves hitelek automatikusan megújíthatók – előre lefixált pénzügyi mutatók teljesülése esetén -, nem szükséges tehát minden évben újabb hiteligénylési procedúrával bajlódnunk,
  • a lehívási feltételek lazultak, sok esetben a bank saját adminisztrációja megkönnyítése érdekében nagyobb teret ad a hitelkeret szabadabb felhasználásának!

Csökkenő hitelköltségek

A kamatok csökkenése a bankok által kínált piaci hitelek kondícióiban és tetten érhetők. A 2013-as évi 8,6 százalék átlagos beruházási hitelkamat 2015 év végére 4,1 százalékra csökkent és ma már 4 százalék alatt található. A rövidtávú működést finanszírozó hiteleknél - forgóeszközhitel, folyószámlahitel - ugyanez az arány figyelhető meg.

Már nem csak a támogatott hitelek játszanak...

A Növekedési Hitel-lázat a

0 százalékos hitelek iránti tolongás

váltotta fel, a Széchenyi Hitelek pedig töretlenül kedveltek a kisvállalkozók között. A fő változást az jelenti, hogy a korábbi óriási különbség (akár +6-8%) a piaci kamatozású hitelek és a támogatott hitelek között jelentősen lecsökkent (2-4 százalékra).

Egy dolog azonban nem változott:

amíg van kedvezményes hitel, minden cégtulajdonos tudni szeretné, hogy számára elérhető-e.

A Bankmonitor alábbi kalkulátorával ezt is ellenőrizheti mindenki egy pár kattintással:

Futamidő

Egy-másfél évvel ezelőtt az 5, maximum 7 éves futamidők jellemezték a beruházási hitelek piacát. Ma már – stabil vállalkozói múlttal – a 8-10 éves (ritkább előfordulással akár a 10 éven túlnyúló) futamidő is elérhető.

Kamatkockázat nélkül - a teljes futamidőre fix kamat

A nem támogatott (piaci) hitelek esetében érdemi kockázatot jelent a potenciális kamatemelkedés, hiszen semmilyen garancia nincs arra nézve, hogy 5 év múlva is a jelenlegi 0,9 százalékos MNB alapkamattal fogunk találkozni... A jó hír az, hogy ma már fixálható a változó piaci kamatot felvett hitel teljes futamidejére.

A kamat fixálás díja bankonként is igen változó képet mutat,

bár minden bank a futamidő, a felvett hitelösszeg és a hiteligénylő minősítése függvényében meghatározza azt meg.

Konkrét példával élve egy 5 éves futamidejű 200 millió forintos hitel 4,1 százalékos teljes kamatköltségét (ami tartalmazza a 3 havi Bubort, valamint a bank által felszámított kamatfelárat) 5 évre rögzítetten 4,2-4,5 százalék között kapható meg, ami még mindig egy igen jó árazásnak számít.