Zárva marad a turisták pénztárcája

Luxus, milliomos, gazdasági növekedés, Kína, Louis Vuitton
Rohamtempóban vagyonosodnak a kínai milliomosok
Vágólapra másolva!
Egyre több turista hanyagolja a luxuscikkek vásárlását, ha valamelyik európai nagyvárosban pihen. Az idei nyár csúnya számai mögött azonban számos tényező húzódik meg a kínai turisták szokásainak változásától a brexit negatív hatásáig.
Vágólapra másolva!

A turisták idén

júliusban 14 százalékkal költöttek kevesebbet luxuscikkekre, mint tavaly

júliusban – derül ki a Global Blue által a UBS-nek összegyűjtött adatokból. Ez a szám pedig amellett, hogy az egész turisztikai ágazatra nézve is fontos, igen súlyos a globális luxusszektor számára, amely bevételeinek mintegy harmadát a turizmus adja – írja a CNBC. Az európai luxuscikkek esetében ez még jelentősebb, itt a bevételek fele a turistáktól származik.

A szakadást pedig az sem tudta érdemben ellensúlyozni, hogy a ramadán idén turisztikai szempontból igen kedvező időszakra esett. Az ünnep pedig hagyományosan felpörgeti a közel-keleti turisták vásárlási kedvét.

Mindent összevetve alapvetően négy olyan tényező határozható meg, amely alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a turisták kevesebbet költsenek ezen a nyáron.

Veszélyes világ

Egyrészt a franciaországi

terrorcselekmények igencsak visszavetették az országba érkező turisták számát,

különösen, hogy Franciaországot korábban elég biztonságos célállomásként tartották számon. Ez pedig jelentős csapást mért az olyan cégekre, mint a Louis Vuitton vagy a Chanel, melyek erősen támaszkodnak a turisták pénztárcájára.

Nem fogy a luxus Európában Forrás: 123rf.com

Franciaországban idén júliusban, éves alapon,

24 százalékkal csökkentek a turisták költései,

ami a UBS elemzői szerint elsősorban a terrortámadások turisztikai következményeinek tudható be.

Dráguló Európa

Ahogy az Európai Központi Bank évek óta tartó élénkítése mellett az euró kitartóan erősödik,

a kontinens neves cégeinek egyre nehezebb fenntartaniuk a kedvező eladási adatokat.

A devizahatás ugyanis erősen rányomhatja a bélyegét az értékesítésekre, melyekre éppen a brexitszavazás utáni Nagy-Britannia a példa, noha az érem másik oldaláról.

Visszafogott kínaiak

A luxuscikkeket vásárló kínai turisták kiemelt fontossággal bírnak a globális luxusszektor számára. Ők viszont most sokkal kevesebbet költenek. Az egyik tényező e mögött

a jüan mintegy 8 százalékos leértékelődése idén az euróval szemben.

A devizahatás is nagyban befolyásolja a turistákat Forrás: Jason Li/EyePress

Ha pedig ezt kiegészítjük az egyre szigorodó kínai importkorlátozásokkal, egyre kevésbé meglepő, hogy a kínaiak inkább a tárcájukban tartják a pénzüket. A szigorítások mögött egyébként az áll, hogy a nyugati luxuscikkeket gyakran használják kínai tisztviselők megvesztegetésére.

A brexit-hatás

Az egyetlen terület, ahol a turisták többet költenek, az Nagy-Britannia. Itt ugyanis

a fontban számolt vásárlások 6 százalékkal bővültek júliusban,

amit igencsak támogatott a font gyengülése az EU-tagságról szóló népszavazást követően.

Az olyan brit luxusmárkák, mint a Burberry vagy a Mulberry, emellett azzal is jól járnak, hogy a szigetország ma a legolcsóbb hely az adó visszatérítések után – állítja a UBS.