A brit cégek örülnek a gyenge fontnak

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
Az angol font még tovább gyengülhet a következő hónapokban a devizapiaci elemzők szerint. Egyes esetekben azonban ez kifejezetten pozitív hatással van a szigetország cégeire, és ennek már mutatkoznak is az első jelei.
Vágólapra másolva!

A font még mindig a 31 éves mélypontja körül forog a dollárral szemben, miután 11 százalékot szakadt azt követően, hogy a britek megszavazták az EU-ból való kilépést. Ráadásul a brit jegybank várhatóan hamarosan lazítani fog a politikáján, a font pedig további mélységekbe süllyedhet – mondta a CNBC-nek Simon Derrick, a BNY Mellon devizastratégája.

Ezt a véleményt osztja Kit Juckes, a Société Générale devizapiaci elemzője is, aki alacsonyabb kamatokat, még több jegybanki eszközvásárlást, valamint gyengébb fontot vár a jövőtől.

Előnyök a mélyben

A fokozódó jegybanki élénkítés az extra likviditáson keresztül tovább gyengítheti a fontot. Miközben pedig a Bank of England meglepte a befektetőket azzal, hogy szinten tartotta a kamatokat ebben a hónapban, a jegybank kormányzótanácsának szinte minden tagja valamilyen lazító intézkedésre számít augusztusban.

Mindeközben a héten már több vállalat is jelezte, hogy

élvezik a gyenge font nyújtotta előnyöket.

A Croda és a GKN egyaránt közölte, a gyenge deviza pozitívan hatott a negyedéves eredményeire, az alternatív befektetésekben utazó Man Group pedig hangsúlyozta, a font jövőbeni esése előnyére válik a cégnek.

A font/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel együtt a Markit múlt pénteki adatai szerint majdnem két éve nem látott mértékben bővültek ebben a hónapban az új brit exporttevékenységek, köszönhetően elsősorban a font éles szakadásának.

Ellentétes hatások

Mindazonáltal a gyenge deviza hatásai a fentieknél némileg bonyolultabbak. Egyrészt, legalábbis papíron, az export felélénkül, ahogy a külföldi vásárlók nagyobb számban veszik meg az olcsóbb termékeket. Ezzel szemben viszont a drágább import negatív hatással van a hazai termelőkre, akik így magasabb áron tudják beszerezni a nyersanyagokat, illetve gyártáshoz szükséges összetevőket.

A megemelkedett input költségek és a gyenge hazai kereslet pedig egy olyan kombinációt alakíthat, amely

igen nehéz helyzetbe hozhatja az exportorientált ipari vállalatokat

– hangsúlyozza a Berenberg közgazdásza, Kallum Pickering.

Éppen ezért – jelzi az elemző – bár egyes exportőrök valóban jól járhatnak a font gyengülésével, az eddigi leértékelődések tanulságai szerint az export fellendülése várhatóan csak szerény mértékű lesz.