Meglepő eredményt is hozhat a brit kamatdöntés

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Miközben a brexitnépszavazást követően sokan arra számítanak, hogy a brit jegybank további élénkítéssel támogatja majd a gazdaságot, a MarketWatch elemzője szerint az igazi veszélyt éppen a gazdaság túlhevítése jelentené.
Vágólapra másolva!

A Bank of England kormányzója, Mark Carney nem bizonyult túlságosan megbízhatónak a jegybanki lépések előrejelzése tekintetében – írja a MarketWatch elemzője, Matthew Lynn. A kormányzó ugyanis folyamatosan arra figyelmeztetett, hogy a kamatoknak hamarosan emelkedniük kell, de három év alatt egyetlen egyszer sem nyúlt azokhoz. Eközben a jegybank az „iránymutató előrejelzés" számos verzióját kipróbálta már, de néhány hónap után dobta is azokat.

Mindazonáltal,

ha a Bank of England csütörtökön kamatot vágna, sőt akár újabb eszközvásárlást jelentene be, az bizonyosan felforgatná a piacokat.

Ezzel együtt viszont

hatalmas hiba is lenne

– mondja Lynn.

A várva várt döntés

A brit gazdaság ugyanis igen jó állapotban volt akkor, amikor a választók az EU-ból való kilépésre szavaztak. Azt követően pedig a font masszív leértékelődést mutatott, a kormány pedig hatékonyan távolodott el a költségvetési megszorításoktól. A valódi veszély tehát az – írja az elemzés –, hogy

egy jól működő gazdaságot tovább stimulálnak, ami elkezd túlhevülni.

Ebből következően tehát a jegybanknak tartania kellene a jelenlegi kamatszinteket – teszi hozzá Lynn.

Ezzel párhuzamosan a londoni üzleti szféra egyértelműen lépéseket vár a központi banktól, miután a múlt hónapban elmaradt a várt lazítás. Összességében a City 47 közgazdászából 45 kamatcsökkentést vár ezen a héten.

A többség arra számít, hogy a Bank of England negyedpontos csökkentéssel 0,25 százalékra vágja a kamatot.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója Forrás: AFP/Jonathan Brady

A döntés azonban ennél súlyosabb is lehet. Nem lehet kizárni – mondja Lynn –, hogy a kormányzótanács nullára, vagy akár negatív tartományba csökkenti a kamatszintet, továbbá beindít egy újabb eszközvásárlási programot, mi több, sürgős intézkedésekkel segítheti az ingatlanpiacot is.

Egyáltalán

nem egyértelmű azonban, hogy a brit gazdaságnak minderre szüksége volna.

Tény, hogy a népszavazás után bekövetkezett egyfajta bizalomvesztés, és a vállalatok sem annyira optimisták, mint korábban voltak. Mindazonáltal ez a legkevésbé sem meglepő. Tekintve, hogy a közgazdászok világszerte azt harsogták, hogy a brexit szörnyűséges gazdasági tragédiát jelentene, senki nem várhatta, hogy a cégek nem gondolják majd át a jövőbeni fejlesztéseiket – hangsúlyozza Lynn.

Válság? Milyen válság?

A kemény adatok viszont egészen más képet mutatnak. A munkaerőpiac egészen jól áll. A július 20-án publikált számok szerint a munkanélküliségi ráta 4,9 százalékkal 11 éves mélypontot ütött meg, miközben

a foglalkoztatottak száma mindenkori csúcson van.

Az ingatlanárak még mindig emelkednek, a bérek pedig 2 százalékkal nőttek, ami nem túl magas szám, de közel nulla százalékos infláció mellett azért nem is rossz. A kiskereskedelmi eladások valóban kaptak egy kisebb pofont, de az elemzés szerint ez sokkal inkább a ködös és esős nyárnak tudható be, mint bármi másnak.

Messze még a válság Forrás: AFP/Ben Stansall

Minderre tehát elég nehéz azt mondani, hogy óriási válság van – jegyzi meg Lynn. Azt persze senki nem állítja, hogy a brexit nem fenyegetné a brit gazdaságot, de azt is látni kell, hogy Nagy-Britannia már eddig is masszív élénkítéseket kapott. A szavazás után például a font 10 százalékkal értékelődött le, amit a jegybank ösztönzőként is kezelhetne. Ez ugyanis segítheti az exportőröket, illetve szűkítheti a kereskedelmi szakadékot.

Támogató környezet

Mindemellett pedig úgy tűnik, a kormány is elhagyta a korábbi fiskális megszorításokat. A költségvetés kiegyensúlyozásának célját elhalasztották, és tekintettel arra, hogy az állami hitelfelvétel költsége ismét esett, jelentős infrastrukturális beruházások vannak a láthatáron (a lista élén a londoni reptér áll).

Ha pedig még ez sem volna elég, a brexit feltehetően csökkenteni fogja a bevándorlást. Ennek következményeként pedig kevesebb olcsó munkaerő jelentkezik majd Nagy-Britanniában, ami

a bérek gyors fejlődését vetíti előre.

Leértékelődés, kormányzati kiadások és magasabb bérek – mindezek igen erős stimulusnak tűnnek, különösen egy olyan gazdaságban, amely egyre közelebb áll a teljes foglalkoztatottsághoz – hangsúlyozza Lynn.

A gyengülő font is segíthet Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Az elemzés lényege, hogy ebben a környezetben egyáltalán nem biztos, hogy rövid távon szükség van újabb jegybanki élénkítésre. Noha lehetséges, hogy hosszabb távon a brit gazdaságot valóban megüti majd a brexit, de egyrészt még előttünk állnak az Unióval folytatandó tárgyalások, másrészt egyelőre nem látszanak a hatalmas csapások jelei.

A valódi veszély

A rémisztő várakozásokkal ellentétben tehát Lynn úgy látja, sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet egy keresleti robbanás a szigetországban. Az igazi, strukturálisan gyenge eleme a brit gazdaságnak pedig éppen az, hogy hajlamos a rövid távú, keresletvezérelt robbanásokra,

amelyeket általában gyors szakadások követnek.

Ez történt az 1960-as, majd a 70-es és a 90-es években is, amikor a kormányok túlfűtötték a gazdaságot. Miután 1997-ben a Bank of England független lett, sikerrel meggátolta az újabb kellemetlen ciklusokat, most azonban éppen egy ilyen hullám fenyegeti a szigetországot – derül ki az írásból.

Éppen ezért – figyelmeztet Lynn –

a racionális döntés az volna a brit jegybank részéről, ha elhalasztaná a kamatemelést.

A Bank of England ráérne ugyanis lazítani akkor, ha valódi bizonyítékok állnak rendelkezésre egy fájdalmas lassulás lehetőségéről. Most azonban még nem ez a helyzet, vagyis – teszi hozzá az elemző – sokkal inkább kontrollált és kis lépésekben véghezvitt kamatemelésre volna szükség, mintsem csökkentésre.