Szép remények a forró ingatlanpiacon

svéd ingatlanpiac,
A view of buildings in Stockholm's Old Town, on August 24, 2012. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A világ egyik legforróbb ingatlanpiac egyre inkább az enyhülés jeleit mutatja, a brexit pedig tovább fokozhatja a gyengülést. A stockholmi lakásárak ugyanis 2008 óta nem estek ekkorát, és ez talán csak a kezdet.
Vágólapra másolva!

A svéd ingatlanárak már a brit népszavazás előtt is a zsugorodás jeleit mutatták. A stockholmi ingatlanpiac ugyanis, amely az elmúlt három évben 40 százalékot drágult, májusban 2,7 százalékkal zsugorodott, amire 2008 óta nem volt példa – írja a Bloomberg. Országos szinten az árak 0,6 százalékkal csökkentek, 10,5 százalékra lassítva ezzel az éves emelkedést.

Tovább csökkenhetnek a lakásárak Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Az elemzők ráadásul úgy látják, pesszimista nézőpontból számos tényező utal arra, hogy

az árak nem fognak újra éles emelkedésnek indulni.

A Svensk Maeklarstatistik elemzője szerint a hosszú távon nem folytatódhat a kétszámjegyű növekedés.

Öröm a hidegben

Mindazonáltal a jegybank és a kormány egyaránt pozitívan tekinthet a fejleményekre. Noha a központi bank éppen a múlt héten jelezte, hogy

2018 közepéig mínuszban tervezik tartani a kamatszintet, ami támogatja az ingatlanpiacot,

korábban már jelezték, szükséges a szektor sürgős lehűtése. A pénzügyminiszter ezzel párhuzamosan szintén üdvözölte a túlfűtött piac lassulását.

A jelentősen bővülő építőipar és a kamatcsökkenés megállása pedig egyaránt arra utal, hogy rövid távon legalábbis további csökkenés várható a lakásárakban –mondják a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

Drágítják a hitelfelvételt az áremelkedés lassítása érdekében Forrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Ezt erősíti meg, hogy az SEB lakásár indikátora, amely összeveti a várakozásokat a szektorban, három éve nem látott mélypontra süllyedt júliusban. Immáron az emberek 20 százaléka számít csökkenésre, a júniusi 14 százalék után. A többség (57 százalék) azonban még mindig emelkedést vár.

Landolások

Tekintve viszont, hogy a Knight Frank által vizsgált 55 piacból csak Törökországban tapasztaltak a svédnél nagyobb fellendülést az ingatlanpiacon, a skandináv országban sokan örülnek a lassulásnak. Az elemzők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy

az optimális forgatókönyv a „puha landolás" lenne,

vagyis az, ha az ingatlanárak fokozatosan normalizálódnának. Ezt segítenék elő egyébként az új svéd szabályok is, melyek drágábbá teszik a hitelfelvételt az ingatlanpiacon.

Ezen a ponton viszont a brexit kockázatot jelenthet, mivel a britek kilépésével esetlegesen fellépő negatív következmények az eurózóna gazdaságában Svédországra is kiterjedhetnek – jelezte korábban a svéd jegybank kormányzóhelyettese. Noha jelenleg a brexit még nem jár alapvető fontosságú hatásokkal a svéd ingatlanpiacra nézve, ez egy olyan kockázati tényező, melyet nem lehet kizárni.