Szenvednek az európai hedge fundok

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION DAILY LIFE EMPLOYMENT BUSINESS CENTRE UMBRELLA TOWER
Eső London belvárosában pár nappal a Brexit népszavazsás után. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg, David Cameron brit kormányfő pedig bejelentette lemondási szándékát.
Vágólapra másolva!
Az európai hedge fund szektor immáron a hatodik egymást követő negyedévben mutatott zsugorodást, ahogy a brit EU-tagságról szóló népszavazás és a kínai növekedés körüli aggodalmak hatására a veszteségek mellett sok vállalat be is fejezte a működését.
Vágólapra másolva!

Összesen 62 európai hedge fund zárt be a júniusig tartó három hónapban , szemben az 54 új indulóval – derül ki a Eurekahedge adataiból. A tavalyi év kezdete óta pedig már 484 hedge fundnak kellett befejeznie a működését, 415 új induló mellett. Ezzel pedig immáron 4 ezer alá csökkent a szektorban működő vállalatok száma – írja a Bloomberg.

A gyakran igen kockázatos befektetésekben utazó, az átlagosnál kevésbé szabályozott hedge fundok ebben az évben nehezen birkóztak meg a részvénypiaci kilengésekkel, a nyersanyagpiaci eladási hullámokkal, valamint a globálisan eltéréseket mutató monetáris politikai intézkedésekkel. Ennek következtében pedig

több milliárd dollárnyi tőke áramlott ki az alapokból,

miközben a Eurekahedge európai hedge fund indexe majdnem 3 százalékot süllyedt júniusig az év eleje óta. Ez a legrosszabb félév volt, mióta a szervezet 1999 óta elkezdte az adatok feldolgozását.

Menekítik a pénzt az európai hedge fundokból Forrás: Reuters

A befektetők 4,4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki az európai hedge fundokból az elmúlt két hónapban. A szektor a hónap végén összesen 538 milliárd dollárt kezelt.

Szintén problémát jelent, hogy

az elmúlt néhány évben már megmutatkozott a vállalatok fakó teljesítménye

– hangsúlyozza a Eurekahedge vezető elemzője, Mohammad Hassan. Így pedig sok hedge fund csak alig tudta átlépni azt a határt, amely meggátolja, hogy a menedzserek úgy vehessék ki a teljesítmény utáni díjazásukat, hogy előtte nem dolgozták le korábbi veszteségeiket. Ebből adódóan számos üzlet fenntarthatatlanná vált – tette hozzá az elemző.