Egy apró sziget hitelez a világ legnagyobb gazdaságának

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
A Kajmán-szigetek az USA harmadik legnagyobb hitelezője. A hedge fundok által igencsak közkedvelt karibi pénzügyi központba bejegyzett cégek több mint 250 milliárd dolláros kötvényállományt birtokolnak.
Vágólapra másolva!

A Kajmán-szigetek részben arról híres, hogy a világon a legtöbb hedge fundnak ad otthont. Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy márciusig 265 milliárd dollárnyi kötvény volt köthető a szigetcsoporthoz, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja a Bloomberg az amerikai Pénzügyminisztérium adatai alapján, amely most először tett közzé ilyen információkat az OPEC és a karibi országokkal kapcsolatban.

A mindössze 60 ezer lakossal rendelkező Kajmán-szigeteket Kína és Japán előzi meg, mely országoknál több mint ezer milliárd dollárnyi állampapír van.

Népszerű az amerikai állampapír Forrás: Pixabay.com

A mostani felfutást az támasztja alá, hogy sok hedge fund és befektetési alap fordult az állampapírok felé a kockázatosabb eszközöktől, ahogy számos eszközosztály gyengülést produkált 2016-ban. Az egyre több helyen nyomasztó negatív kamatkörnyezet pedig szintén

az amerikai államkötvények felé terelték a befektetőket.

Egy 2014-es jelentés szerint a világ összes hedge fund eszközének mintegy 60 százaléka tartozik a Kajmán-szigetekhez, amely a kedvező üzleti környezet miatt már hosszú ideje népszerű e befektetők körében.