Újabb piac van túl a válságon

Alkotás Point irodaház
Budapest, 2012. április 9. Az Alkotás Point irodaház-komplexum a főváros XII. kerületében, az Alkotás utca 50-ben. Az üvegborítású, hármas irodaépületben 17 000 négyzetméter hasznos alapterület áll a bérlők rendelkezésére. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A fővárosi irodapiac túljutott a válságon, a teljes piaci kihasználatlansági ráta 11,3 százalékra csökkent, ami minden eddiginél alacsonyabb - mondták nemzetközi ingatlan-tanácsadók.
Vágólapra másolva!

A kihasználatlansági ráta 2012 óta felére esett, mondta Pados Gergely, a Cushman&Wakefield ügyvezető igazgatója.Tavaly a fővárosban 540 ezer négyzetméternyi irodát vettek bérbe, ebből 150 ezer négyzetmétert tettek ki az új szerződések.

Hatalmas növekedés látszik

A pozitív trend azon is lemérhető, hogy az első negyedévben közel 80 ezer négyzetméter új irodaépületet adtak át Budapesten, ami az e

lőző év azonos időszakához képest 42 százalékos növekedés.

A 2008-as válság után az új irodák építése gyakorlatilag leállt, 2009-ben még átadtak 300 ezer négyzetmétert, de 2012-2013-ban szinte semennyit sem - mondta Pados Gergely.

Varga Judit, a CBRE ügynökségi vezetője szerint a budapesti irodapiac élénkülése tükröződik a bérleti díjakban is, a tavalyihoz képest az átlagos bérleti díj 25 eurócenttel emelkedett négyzetméterenként, és 11,5-14,5 euró. A válság tetőpontján az évente bérbeadott nettó terület 200 ezer négyzetméter körül alakult a fővárosban, ez már lényegében megduplázódott, és két éven belül az évi 400 ezer négyzetmétert is túllépheti - mutatott rá.

Az Alkotás Point irodaház-komplexum Forrás: MTI/Jászai Csaba

Gedai Bori, a varsói székhelyű ingatlanfejlesztő GTC Magyarország kereskedelmi igazgatója közölte, hogy új irodaházat építenek a Váci úton, az egykori Felvonógyár százéves épületének teljes belső átalakításával közel 22 ezer négyzetméteres A kategóriás irodakomplexum épül.

Hozzátette: a fejlesztés idén júniusban indul, az átadás 2017 decemberben várható. A generálkivitelező kiválasztása még tart, az építkezés heteken belül elkezdődhet. A beruházás értékét a cég nem ismertette, annyit közöltek, hogy saját tőkéből valósítják meg. Az irodák bérleti díja négyzetméterenként 13-14 euró lesz. A GTC magyarországi portfóliója a fejlesztéssel 140 ezer négyzetméterre nő.