Kiderült Soros György meglepő húzása

Soros György
Soros Fund Management Chairman George Soros attends the Nicolas Berggruen Conference 'Europe in Crisis' in Berlin on October 30, 2012. AFP PHOTO/ POOL/Thomas Peter
Vágólapra másolva!
Soros György nem ismételte meg az angol font elleni 1992-es támadását a brit népszavazás előtt. Mi több, igen meglepő pozícióból várta fejleményeket. 
Vágólapra másolva!

A magyar származású milliárdos befektetési guru long pozíciót vett föl a brexitnépszavazás előtt, vagyis a font emelkedésére számított.

Nem spekulált tehát a brit fizetőeszköz ellen,

miközben amellett érvelt, hogy a briteknek az Európai Unióban kellene maradniuk – idézi a Bloomberg Soros szóvivőjének hétfői közleményét.

Mivel azonban Soros általánosságban negatív véleménnyel van a világpiacok jövőjéről, így is profitált más befektetéseiből. Noha a Bloomberg nem pontosította, Soros mivel nyerhetett, azt korábban is lehetett tudni, hogy a Soros Fund Management az elmúlt időszakban

az arany mellett tette le a voksát.

A nemesfém pedig klasszikus menedékeszközként a piaci turbulenciák egyik gyakori haszonélvezője.

A font/dollár árfolyam júniusi alakulása Forrás: Investing.com

Soros egyébként a referendumot megelőzően arra figyelmeztetett, hogy a font akár 20 százalékot is eshet a dollárral szemben, ha a britek a kilépésre szavaznak.

A brit deviza végül 8,1 százalékot süllyedt a dollár ellenében pénteken,

amivel így is több mint 30 éve nem látott mélypontra zuhant. Kelet-európai idő szerint hétfő délelőtt ráadásul a font további esést mutatott.

Soros azzal vált a világ egyik leghíresebb befektetőjévé, hogy 1992-ben 1 milliárd dollárt keresett azzal, hogy a font ellen fogadott.