Soros György visszatért

Soros György
Soros Fund Management Chairman George Soros attends the Nicolas Berggruen Conference 'Europe in Crisis' in Berlin on October 30, 2012. AFP PHOTO/ POOL/Thomas Peter
Vágólapra másolva!
Soros György a hírek szerint egy hosszú szünet után újra aktívan kereskedik, ráadásul igencsak aggódik a globális gazdaság kilátásai, illetve a komolyabb piaci felfordulások miatt. 
Vágólapra másolva!

A 85 éves Soros az elmúlt időben sok időt töltött a családi irodájában, hogy igazgassa cége befektetéseit. Ez azonban nem biztos, hogy jó előjel a piacok számára, mivel a Bloombergnek nyilatkozó névtelen forrás szerint a Soros igencsak pesszimista hangulatú üzleteket kötött.

A Soros Fund Management ugyanis részvényeket adott el és

aranyat, illetve aranybánya részvényeket vett

az elmúlt negyedévben a hivatalos dokumentumok alapján, ami arra utal, hogy a cégnél számos piac gyengülésére számítanak. Soros New York-i szóvivője egyébként nem kommentálta a Bloombergnek az értesülést.

A mintegy 24 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Soros korábban igencsak homályos kilátásokat fogalmazott meg a világgazdasággal kapcsolatban. Áprilisban még azt mondta, Kína adósságtól fűtött gazdasága a 2007-2008-as amerikaira hasonlít, amikor is a hitelpiac besült, és beütött a globális recesszió. A kínai bankok által kibocsátott pénzek pedig arra kellenek, hogy életben tartsák a rossz hitelektől és veszteségektől szenvedő vállalatokat – jelezte akkor.

Soros György Forrás: Chip Somodevilla/Getty Images

Még korábban – januárban – Soros úgy nyilatkozott, hogy

az ázsiai ország számára lényegében elkerülhetetlen a „kemény landolás”.

Egy ilyen gazdasági beszakadás pedig fokozná a világgazdaságon a deflációs nyomást, lehúzná az amerikai részvényeket, míg felpörgetné az USA kötvényeit.

Soros pesszimista nézetei végül abban öltöttek testet, hogy az elmúlt negyedévben több mint harmadával vágta vissza az amerikai részvénypiaci befektetéseit. Eközben a részvénypiacok ellen és az arany mellett tette le a voksát a fogadásai során.