A Brexit miatt aggódik az IMF

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
Pro-Brexit flags fly from a fishing boat moored in Ramsgate on June 13, 2016. Britain's opposition Labour Party today scrambled to make the case for Europe to its members as world stock markets slipped amid concern over a British exit from the EU in a knife-edge referendum next week. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Az IMF szakértői szerint a britek EU-ból való kilépése három év alatt akár 5 százalékkal is lassíthatja az Egyesült Királyság gazdasági növekedését. A kilépést támogatók szerint az elemzés elfogult, és az igazi veszélyt az jelenti, ha a gyengülő EU-ban maradnak. 
Vágólapra másolva!

A Brexit jelenti a legnagyobb rövid távú kockázatot a gazdasági növekedésre – áll a Nemzetközi Valutaalap Egyesült Királyság gazdaságáról készített éves jelentésében. Azt írják:

kell számítanunk.

Az IMF szakértőinek számítása szerint a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén a kilépés hatásai miatt 2019-ig 1,4 százalékkal lesz kisebb a gazdasági növekedés, mint lenne, ha a britek tagok maradnának – írja a BBC. A legrosszabb esetben azonban az IMF szerint

három év alatt 5,6 százalékkal lehet kisebb a gazdasági növekedés,

mint lenne kilépés nélkül, és a gazdaság rövid távon recesszióba is fordulhat.

Brexit-párti zászlók Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Az IMF arra is felhívja a figyelmet: ha a brexit esetén az EU és az Egyesült Királyság nem tud megállapodni arról, hogy az ország a közös piac része maradjon, az jelentősen megnövelheti a kereskedelem költségeit. A jelentésben arról is írnak: a kilépéssel járó bizonytalanság a befektetéseket is jelentősen visszavetheti.

A Brexit mellett kampányoló közgazdászok szerint azonban

az ilyen negatív számítások hibás EU-központú modelleken alapulnak.

Szerintük a kilépés akár 300 ezer új munkahely megteremtését is segítheti a feltörekvő gazdaságokkal való intenzívebb együttműködés jóvoltából. Úgy fogalmaznak: „az igazi kockázat az lenne, ha összekötve maradnánk a gyengülő eurozónával.