Bajba kerülhet a legendás ingatlanpiac

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A közelgő brit népszavazás az EU-tagságról erősen megütheti a szigetország ingatlanpiacát, különösen a szuperdrágának számító Londonban – figyelmeztetnek ingatlanpiaci szakértők. A növekvő politikai és gazdasági bizonytalanság ráadásul éppen a legdrágább területeket érintheti negatívan.
Vágólapra másolva!

A június 23-i népszavazásig fellépő politikai és gazdasági bizonytalanság hatással lehet a londoni lakóingatlanok piacára is – hangsúlyozza e havi jelentésében a brit ingatlanügynökség, a Foxtons.

Mindeközben a Royal Institution of Chartered Surveyors szintén megerősítette, hogy a népszavazás bizonytalanságot válthat ki a vevőkben, amely érintheti az egész brit piac egyes szegmenseit is. Noha a közvélemény-kutatások alapján az látszik, hogy a következő 6 hónapban továbbra is bővülni fognak a befektetések, a szervezet arra számít, hogy

gyengülni fog az üzleti bizalom,

ahogy közeledünk a referendumhoz – írja a CNBC.

Jelenleg egyébként a YouGov legfrissebb kutatása alapján a brit választók 40 százaléka az Unióban maradna, míg 37 százalék szavazna a kilépésre. A fennmaradók még nem tudják, hogy szavaznak vagy terveznek voksolni.

Globális csomópont

A londoni ingatlanpiac azért kiemelt fontosságú globálisan is, mert az ingatlanbefektetések egyik legerősebb csomópontja. Ennek oka egyrészt London szerepe pénzügyi központként, másrészt pedig az a befektetői hangulat, hogy a város ingatlanjai egyfajta biztonságos menedéket jelentenek.

Forrás: Thinkstock

Ezt támasztja alá, hogy a Knight Frank előrejelzése szerint 2016-ban mintegy 4364 szupergazdag (az elsődleges lakóhelyén kívül legalább 30 millió dollárnyi eszközzel bíró) élhet a brit fővárosban, lekörözve ezzel a világ összes más városát. A Foxtons jelentése szerint amennyiben viszont a „nem” szavazatok nyernének, úgy

London szerepe csökkenne a globális pénzügyi piacon,

ami kihatna az ingatlanszektorra is.

A fokozódó bizonytalanságra utal az is, hogy a brit építőipari cégek részvényei csökkentek, ahogy közeledünk a népszavazáshoz. A FTSE 100-on jegyzett Barratt Developments és a Berkeley Group például egyaránt nagyjából 7,5 százalékkal csökkent ebben a hónapban.

Adó és népszavazás

A londoni ingatlanok iránti kereslet azonban

már tavaly elkezdett gyengülni,

ahogy megemelkedtek a több mint 1,1 millió fontos (1,6 millió dollár) értékű ingatlanokra, a második otthonokra, valamint a kiadás céljából megvásárolt ingatlanokra kivetett adók.

Mindemellett a Foxtons maga is profitcsökkenésről számolt be kedden 2015-re, ahogy a londoni ingatlanpiac legdrágább szegmenseiben fokozódott a gyengülés. A vállalat adózás előtti nyeresége 2,6 százalékkal 41 millió fontra zsugorodott.

Forrás: Thinkstock

Érdekesség, hogy a leginkább érintett régiók között van a Sherlock Homes „lakóhelyének” számító Marylebone, ahol a bérleti díjak 4,1 százalékkal csökkentek a 2016 februárjáig tartó 3 hónapban, míg az eladási árak 1,1 százalékkal csúsztak vissza – derül ki a Knight Frank számaiból.

A luxusingatlanokkal foglalkozó ügynökség szerint december és február között átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek London központjában, míg az eladási árak nem változtak érdemben. Ez központi régió olyan extrém magas ingatlanárakkal bíró területeket foglal magában, mint Kensington, Knightsbridge, Belgravia és Chelsea.

Összevetésképpen, London külsőbb régióiban (mint Battersea vagy Richmond) a bérleti díjak csupán 0,4 százalékkal zsugorodtak, míg az eladási árak még emelkedtek is 0,4 százalékkal.