A díjnyertes befektető a készpénzre szavaz

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Szinte a lehetőségei határáig emelte a készpénzszintet David Samra, az Artisan Partners díjnyertes befektetője. A guru úgy látja, a jelenlegi részvénypiacon nincsenek igazán jó vételi lehetőségek, mert a papírok túl drágák a mostani rali miatt.
Vágólapra másolva!

A mintegy 55 milliárd dollárnyi tőkét kezelő Samra 13 százalékra emelte a készpénzszintet a nemzetközi alapjában, ami már majdnem eléri a 15 százalékos maximumot. Tette ezt annak ellenére, hogy Donald Trump megválasztása óta a részvénypiacok hatalmasat menetelnek. Miközben Samra inkább túlad azon cégek papírjain, melyek szerinte elérték a valós értékeiket, csupán igen nehezen talál megfelelő befektetéseket a helyükre – írja a Bloomberg.

Még februárban, csupán néhány nappal az előtt, hogy a globális részvénypiacok befejezték a mélyrepülést, Samra úgy nyilatkozott, hogy újra vásárolni kezd. Manapság viszont sokkal inkább azon cégekre fókuszál, melyek papírjaival már korábban is rendelkezett. Ilyen például a Samsung vagy a UBS.

Amikor a részvénypiacok ilyen széleskörű emelkedést produkálnak,

nem könnyű jelentősen alulértékelt papírokat találni

– mondta a befektető. Samra legnagyobb problémája tehát egyszerűen az, hogy a mostani szinteken túlságosan drágák a részvények.

Árak és értékek

A globális részvényeket tömörítő MSCI All-Country World Index mintegy 20 százalékot emelkedett a február 11-én elért mélypontja óta. Ráadásul a múlt héten közel hét éve nem látott magas értékeltségek mellett kereskedtek a papírokkal.

A megvásárolható részvények hiányában Samra inkább azokra a papírokra fókuszál, melyekben eddig is halmozott föl érdekeltségeket. Ezek közül a legnagyobb a Samsung, amelyben az Artisan Partners 2,1 milliárd dolláros részesedése van. Samra közlése szerint

a brexitszavazás utáni júniusi felfordulásban is tovább vásárolta a Samsung részvényeket,

azonban lemaradt a lehetőségről, melyet a Trump megválasztása után ázsiai csökkenések jelentettek.

Kitart a Samsung mellett az Artisan Partners Forrás: AFP/John Macdougall

Az Artisan Partners egyébként alapvetően is szeret lecsapni a túladott papírokra. A 11,7 milliárd dollárnyi eszközt tömörítő Artisan International Value Fund például az elmúlt öt év során 11 százalékos éves hozamot ért el, lenyomva ezzel a vetélytársainak 91 százalékát.

Svájci kincsek

A UBS kapcsán Samra úgy látja, hogy az értékeltsége már annyira alacsony, hogy a befektetők szinte ingyen vásárolhatnak be a befektetési banki üzletágban. Miközben a UBS papírjai 15 százalékot gyengültek Svájcban ebben az évben, Samra szerint a vagyonkezelési üzlet messze a legjobb a világon.

A guru szerint a befektetők az utolsó harcot vívják. Még mindig aggódnak a pénzügyi válság és a szabályozások miatt, noha ez a szabályozói környezet most már velünk marad. Jóllehet Samra is elismeri, hogy komoly problémák is mutatkoznak az európai bankrendszerben (mint a Deutsche Bank vagy az olasz pénzintézetek), meglátása szerint ezeknek kevés közvetlen hatásuk van a UBS-re.

Samra egyik legutóbb kiválasztott részvénye az órákban és más luxuscikkekben utazó svájci Richemont.

A cég, amely olyan márkák mögött is áll, mint a Cartier, 38 százalékot esett november és június között, melynek egyik oka egy korrupciós kampány, a másik pedig a tavaly novemberi párizsi terrortámadások voltak. A vállalat ár/nyereség (P/E) rátája júniusban 2013 óta nem látott mélységbe zuhant. Június vége óta azonban a részvény 25 százalékot erősödött. Samra a társaságról egyszerűen csak úgy nyilatkozott: túl olcsó egy ilyen kaliberű márkához.