Újra összeérhet az euró és a dollár

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 10 August 2011. Chinas yuan strengthened beyond 6.4 per dollar for the first time in 17 years, supported by the Federal Reserves pledge to keep interest rates at a record low and signs China will use currency gains to help rein in inflation. The currency rose the most since November and 12-month non- deliverable forwards climbed to a three-month high after the central banks daily fixing had its biggest jump of 2011.
Vágólapra másolva!
Donald Trump megválasztásával újra fellángolt a befektetők körében az a nézet, hogy az eltérő gazdasági pályák paritáshoz vezethetnek az euró/dollár árfolyamban. Eközben a 10 éves amerikai kötvények hozamai is csúcsra futottak.
Vágólapra másolva!

A kereskedők nagyjából 45 százalékos esélyt látnak arra, hogy a közös európai fizetőeszköz árfolyama 1 dollárig süllyed a következő egy évben. Ez a valószínűség a múlt héten csupán a jelenlegi fele volt – írja a Bloomberg. Ennek oka, hogy a megválasztott elnök tervei alapján a befektetők az állami kiadások felpörgetésére és adócsökkentésre számítanak, ami fokozhatja a gazdasági növekedést, egyúttal arra ösztönözve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy a korábban vártnál gyorsabban emeljen kamatot. Ez a hangulat február óta nem látott magasságba emelte a dollárt, miközben az euró 2015 óta nem tapasztalt mélységbe gyengült.

A világ negyedik legnagyobb devizakereskedőjének számító Deutsche Banknál úgy látják, hogy az amerikai választási eredmények elegendőek lesznek ahhoz, hogy

kimozdítsák az eurót abból a sávból, amelyben hónapok óta mozog, és 1 dollár alá nyomják 2017-ben.

A paritással kapcsolatos várakozások idén egyébként csökkentek, ahogy a Fed visszafogta a jövőbeni kamatemelésekkel kapcsolatos előrejelzését, noha az Európai Központi Bank továbbra is fenntartja a példátlan mértékű gazdaságélénkítését. Most viszont Trump győzelme arra serkentette a befektetőket, hogy úgy véljék, megismétlődhet a dollár 2014-15-ös ralija, ami a legnagyobb két évig tartó menetelés volt az euró 1999-es bevezetése óta.

Régi idők visszhangja

Mindennek következtében a Deutsche Bank elemzője, George Saravelos arra számít, hogy az euró 1,05 dollárig csúszik le az idei év végéig, és 97 centig 2017 végéig, ami

a legalacsonyabb árfolyam lenne 2002 óta.

Mindazonáltal a Bloomberg adatai szerint a Wall Streeten még mindig konszenzus van az erős euróval kapcsolatban. A medián várakozás szerint ugyanis 2017 végére a közös deviza 1,11 dollárig emelkedhet.

Az euró/dollár árfolyam alakulása május vége óta Forrás: Origo

A dollár elmúlt napokban mutatott ereje mindazonáltal szembemegy a választásokat megelőző konszenzussal. Korábban ugyanis sokan úgy vélték, a zöldhasú piacán az fokozhatja a csődületet, hogy Trump megválasztásával oly mértékű volatilitás alakulhat ki a pénzügyi piacokon, hogy a Fed kénytelen lesz elhalasztani a beharangozott kamatemelést.

A figyelem azonban mára sokkal inkább a lehetséges gazdasági ösztönzések felé fordult.

A megválasztott elnök ugyanis korábban elkötelezte magát egy nagyjából 500 és 1000 milliárd dollár között mozgó állami élénkítés mellett, mely csomag többek között út-, híd-, valamint reptérépítéseket foglalna magában.

Izgalmas jövő elé néz a dollár Forrás: AFP/Adek Berry

Mi több, a kereskedők ma 92 százalékos esélyt tulajdonítanak a Fed decemberi kamatemelésének, szemben a múlt heti 80 százalékkal – a szigorításra tett fogadások egyébként a választás éjszakáján drámai csökkenést mutattak. A magasabb kamatszint pedig arra ösztönözheti a befektetőket, hogy dollárban tartsák a pénzüket.

Hozamok és vonzerők

A Deutsche ezzel párhuzamosan azzal számol, hogy a dollár a G10 országok legmagasabb hozamú devizái közé kerül, amennyiben a Fed decemberben szigorít. Eközben a 10 éves lejáratú amerikai állampapír extra hozama a német párjához képest már így is

legalább 1990 óta nem látott magasságot ért el.

Ahogy egyébként az amerikai munkaerőpiac erősödést mutatott, a hedge fundok és más spekulánsok már a választási héten is bizalmat helyeztek a dollárba. Ezt jelzi, hogy a november 8-i héten a zöldhasú erősödésére kötött nettó fogadások 221 ezer szerződésre emelkedtek, ami a legmagasabb szám volt február óta.