Újabb bankot büntetnek a válság miatt

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Credit Suisse 5-7 milliárd dollárnyi bírság megfizetésével köthet megállapodást az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, miután eljárás indult a bank ellen toxikus jelzáloghitelek 2008-as válságot megelőző árusítása miatt. A pénzintézet jelezte, túl nagynak tartja ezt az összeget.
Vágólapra másolva!

Az USA Igazságügyi Minisztériuma által megállapított 5-7 milliárd dollár közötti összeg meghaladná az elemzők által várt szintet, így tehát nem meglepő, hogy a svájci bank is egy kisebb mértékű büntetést próbál kiharcolni – írja a Reuters az ügyet ismerő források alapján. Jóllehet a Credit Suisse a források szerint optimista, amennyiben nem lesz megállapodás, a hatóságok beperelhetik a bankot, elnyújtva ezzel a bizonytalanságot.

Noha sem a Credit Suisse, sem az Igazságügyi Minisztérium nem kommentálta az értesüléseket, az ügyet közelről ismerők szerint

akár már ezen a héten megállapodás születhet.

A büntetés alapját egy 2012-ben, Barack Obama elnök által elindított kezdeményezés adná, amely lehetővé teszi, hogy felelősségre vonják a bankokat, amiért azok a válságot megelőző időszakban félrevezették a befektetőket a jelzáloghitelekkel kapcsolatos kockázatok tekintetében.

Célpontban az európaiak

A bírságok, melyek az amerikai bankok esetében már elérték a 46 milliárd dollárt, több európai banknak is nehézséget okozhatnak. Ezen pénzintézetek ugyanis épp a válság következtében még mindig sérülékenyek és gyakran tőkeproblémákkal is küzdenek.

A Credit Suisse részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Azt követően, hogy az USA bankjai, mint a Bank of America vagy a JPMorgan, rekord összegű megegyezéseket írtak alá,

a figyelem áttevődött az olyan európai vállalatokra, mint a Deutsche Bank, a Royal Bank of Scotland, a Credit Suisse, a Barclays , a UBS vagy az HSBC.

Még szeptemberben látott napvilágot a hír, hogy az Igazságügyi Minisztérium első körben 14 milliárd dollár megfizetését követeli a Deutsche Banktól, aminek hatására beszakadtak a pénzintézet részvényei. Ekkor merült föl sokakban, hogy a Credit Suisse is súlyosabb büntetéssel nézhet majd szembe.

Éppen mielőtt a Deutsche hivatalosan megerősítette volna a 14 milliárdos követelést, a JPMorgan elemzői még úgy számoltak, hogy a Credit Suisse esetében ez az összeg 2 milliárd dolláros lehet. A Reuters forrásai szerint egyébként a Deutsche ezen a héten meg is állapodhat az összegről, noha a banknál várakozása szerint ez jelentősen kisebb lesz, mint 14 milliárd dollár.

Növekvő tartalékok

A Credit Suisse-nél a peres ügyekre rendelkezésre álló tőke 2015 végén még csupán 1,605 milliárd svájci frank (1,56 milliárd dollár) volt, de novemberben a bank azt közölte, hogy

ezt a keretet fölemelték 357 millió frankkal,

elsősorban a jelzáloghitelekkel összefüggő ügyek miatt.

Az sem könnyíti meg a svájci pénzintézet helyzetét, hogy az Igazságügyi Minisztériummal folytatott tárgyalásával párhuzamosan New York és New Jersey állammal szemben is meg kell védenie magát hasonló vádak miatt. Amennyiben a banknak sikerült megállapodásra jutnia a szövetségi hatóságokkal, úgy feltehetően az államokkal is megegyezésre jut majd.