Vádak és válságok a Deutsche Bank körül

Deutsche Bank
Shareholders of the Deutsche Bank arrive for the company's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015. Deutsche Bank has launched an internal probe into its investments division in Russia, it said Wednesday, as the German media reported suspected money-laundering. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Német politikusok már amerikai gazdasági háborút emlegetnek Németország ellen, ahogy egyre nő az aggodalom a Deutsche Bank körül. Mindeközben világossá vált, a legnagyobb német hitelintézet egy kedvezőbb bírsággal sem oldaná meg az európai bankrendszer problémáit.
Vágólapra másolva!

Egyre keményebb szavak hangzanak el Németországban, miután a múlt héten komoly vihart kavart, hogy az USA Igazságügyi Minisztériuma 14 milliárd dolláros bírságot fizettetne a Deutsche Bankkal a jelzálog alapú értékpapírokkal folytatott kereskedése miatt. Az igen súlyos összeg hírére ugyanis a bank részvényei 10 euró alá is estek a múlt héten, ami 1983 óta nem látott mélypontnak számított. Péntekre azonban az árfolyam felpattant, ahogy a médiában elterjedt, a Deutsche közel áll ahhoz, hogy

megállapodjon egy sokkal alacsonyabb, 5,4 milliárdos összegben.

Érdekek és háborúk

Ezzel együtt viszont Peter Ramsauer, a német parlament gazdasági bizottságának elnöke egy interjúban közölte, az amerikai Igazságügyi Minisztérium lépése

Hozzátette, az USA-ban hosszú időre visszanyúló hagyománya van annak, hogy mindent bevessenek, ha a saját gazdaságuk előnyeiről van szó. Szintén politikai jellegű lépésről beszélt Markus Ferber, a CSU által az Európai Parlamentbe delegált képviselő, aki arra utalt, az USA döntése egy „szemet szemért válasz" lehet az EU legutóbbi, Apple elleni lépése után – írja a Financial Times.

Aggódnak az elemzők a német nagybank miatt Forrás: AFP/Daniel Roland

Mindemellett a német ipar számos komoly szereplője is kiállt a Deutsche Bank mellett. A Daimler vezetője, Dieter Zetsche közölte,

az erős német bankok fontosak az erős német gazdaság számára.

„Ez egy szoros kapcsolat, és a jövőben is meg fog maradni" – tette hozzá. Az RWE feje, Johannes Teyssen kiemelte, „fontos, hogy egy olyan globális szereplő, mint a Deutsche Bank a mi oldalunkon álljon" a nemzetközi piacon, míg Joe Kaeser, a Siemens főnöke kijelentette, a Deutsche vezetése teljes bizalmukat élvezi.

Jóllehet a Deutsche igyekezett eloszlatni az aggodalmakat azzal, hogy hangsúlyozta, a 215 milliárd eurónyi készpénze és likvid eszközállománya elegendő egy hirtelen stressz kezeléséhez, a hedge fundok mégis keményen shortolni kezdték a bank papírjait. Egyes elemzők szerint ugyanis a bank tőkehiánytól szenved, aminek következtében a riválisok és a saját céljai mögött is lemaradhat.

Európai problémák

Noha a Deutsche esetleges előnyös megállapodása javíthat a piaci hangulaton, a CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint ez még nem oszlatná el az európai bankrendszer egészével kapcsolatos aggodalmakat. A befektetői bizalom ugyanis igencsak kétséges, ahogy az olasz bankrendszer nagyjából 360 milliárd eurós nem teljesítő hitelállománnyal küzd, csütörtökön pedig a Commerzbank bejelentett egy szerkezeti átalakítást, melynek része 7300 munkahely megszüntetése és az osztalékfizetés korlátozása.

A Deutsche Bank részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a negatív kamatok és a szigorú tőkekövetelmények együttese igen

negatív hatást gyakorol az európai pénzintézetek nyereségességére

– mondta Angus Nicholson, az IG piaci elemzője.

Másrészt viszont sokan még a múlt héten igyekeztek leszögezni, hogy a Deutsche helyzete nem hasonlít a Lehman Brothers 2008-as összeomlásához. A legnagyobb különbség az, hogy akkor a Lehman súlyos fizetőképességi problémákkal küzdött, míg most a Deutsche Bankot az adósságai ellenére sem fenyegeti ilyen veszély.