Rég nem látott hónapra készül a dollár

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Az amerikai dollár jó úton halad ahhoz, hogy a legnagyobb havi erősödést produkálja a jennel szemben 2009 óta. Az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatos várakozások ugyanis fokozzák a jegybanki szigorításba vetett hitet.
Vágólapra másolva!

A zöldhasú már több mint 7 százalékot izmosodott novemberben, miután a befektetőkben felerősödött a várakozás azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump megválasztott elnök politikája megemeli az inflációt. Ennek következtében pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén decemberre kalkulált szigorítása után a jövő évben is folytathatja a kamatemelést – írja a Bloomberg.

A november 4-én kezdődött három hetes ralira a jennel szemben az elmúlt több mint két évtizedben nem volt példa. A hedge fundok, illetve más nagy spekulánsok pedig február óta nem látott szintekre emelték a dollár jövőbeni erősödésére kötött fogadásaikat. Ráadásul a kedden közzétett adatok szerint

az amerikai gazdaság a vártnál nagyobb mértékben bővült az elmúlt negyedévben,

ami szintén fokozta a hangulatot a dollár piacán.

A dollár/jen árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a BNP Paribas stratégája, Steven Saywell úgy nyilatkozott, hogy a dollár felértékelődése továbbra is kitart majd, mi több, a legnagyobb elmozdulás a jennel szemben még előttünk van. A legnagyobb eltérést ugyanis az USA és Japán központi bankjai mutathatják majd a következő időszakban a világ nagy jegybankjai közül.

A pénzintézet arra számít, hogy a dollár a 115-ös szintig mozdul el a jen ellenében az első negyedév végére, hogy

aztán elérje 128-at a jövő év végén.

Az elmúlt három-négy hét során egyértelművé vált, hogy a dollár/jen árfolyam különösen érzékeny a Trump megválasztása által fűtött kereskedésre – mondta Ned Rumpeltin, a Toronto-Dominion Bank devizastratégája. Ez pedig még úgy is igaz, hogy már túl vagyunk azon a ponton, amikor a piacok vak optimizmussal tekintenek a politikai változások elé – tette hozzá az elemző.

Van azonban olyan szakértő, aki teljesen másként látja a dollár/jen árfolyam jövőjét. A UBS Group vagyonkezelési üzletágának elemzője ugyanis úgy véli, a piacok

erősen túlértékelik a Trumppal kapcsolatos várakozásokat.

Toru Ibayashi kiemelte, az új elnök első lépései inkább a protekcionista gazdaságpolitikát erősítik majd, és csak ezt követően kerülhet sor a fiskális élénkítésekre. Mindez pedig azt eredményezheti – teszi hozzá –, hogy a jen a 98-as szintig izmosodhat a dollárral szemben jövő ilyenkorra.