Jövőre is öntik a pénzt a részvényesek zsebébe

dollár USD
A clerk counts US dollar bills at a bank in Huaibei city, east Chinas Anhui province, 10 August 2011. Chinas yuan strengthened beyond 6.4 per dollar for the first time in 17 years, supported by the Federal Reserves pledge to keep interest rates at a record low and signs China will use currency gains to help rein in inflation. The currency rose the most since November and 12-month non- deliverable forwards climbed to a three-month high after the central banks daily fixing had its biggest jump of 2011.
Vágólapra másolva!
Jelentősen, mintegy 30 százalékkal emelkedhetnek a vállalati részvény-visszavásárlások jövőre az idei évhez képest. A Goldman Sachs friss jelentése szerint ugyanis az adóreformok és a külföldön tartott tőke hazavitele egyaránt a visszavásárlásokat támogatja majd.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 cégei 2017-ben mintegy 780 milliárd dollárt költhetnek sajátrészvény-visszavásárlásra, ami 30 százalékkal lenne magasabb az idei szintnél – idézi a MarketWatch a Goldman Sachs jelentésér. Donald Trump tervei ugyanis a bank szerint további lendületet adhatnak a visszavásárlásoknak.

A banknál úgy számolnak, hogy

a vállalatok összesen 2,6 ezer milliárd dollárt költenek majd el,

melynek 52 százalékát fordíthatják növekedési célokra, például kutatás-fejlesztésre, valamint felvásárlásokra és összeolvadásokra irányuló beruházások formájában. A maradék 48 százalékot részvényesi díjazásokra költhetik, visszavásárlásokon és osztalékfizetéseken keresztül.

Ösztönző környezet

A Goldman úgy véli, hogy a Trump adminisztráció alatt végrehajtott adóreformok arra ösztönzik majd a cégeket, hogy mintegy 200 milliárd dollárnyi külföldön tartott készpénzt telepítsenek haza a következő évben. A történelmi tapasztalatokból pedig az olvasható ki, hogy ezen összegek igen jelentős részét részvény-visszavásárlásokra fogják fordítani a társaságok – jelezték a bank elemzői.

Jövőre a cégek növekedésre fordított beruházásai 6 százalékkal 1,3 ezer milliárd dollárra emelkedhetnek – mondják a Goldmannál –, míg

a részvényeseknek visszajuttatott pénz mennyisége 19 százalékkal 1,2 ezer milliárd dollárra bővülhet.

Az energiacégeket leszámítva a vállalatok kiadásai 7 százalékkal erősödhetnek, míg az energiavállalatok csupán némi javulást mutatnak majd, ahogy az olajárak várhatóan tovább stabilizálódnak.

Trump elnöksége felpörgetheti a vállalatokat Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ahogy pedig az Egyesült Államok GDP-növekedése 2 százalék körül lesz, az energiaszektoron kívüli vállalati profitok pedig 6 százalékkal erősödnek majd, a bank szerint továbbra is kitart a részvény-visszavásárlások és az osztalékfizetések népszerűsége.

A következő év nagy fellángolása mögött elsősorban az állhat majd, hogy Donald Trump egy egyszeri adókedvezményre tett javaslatot a hazatelepített tőkére vonatkozóan. Ennek igen komoly jelentősége van, mivel a nem pénzügyi amerikai cégek külföldön tartott készpénzállománya a Moody's szerint idén év végére elérheti az 1,8 ezer milliárd dollárt.

Adók és trükkök

Hasonló akciót láthattunk 2004-ben is, amikor a társaságok 5 százalékos adókulcs mellett vihették haza a pénzüket, ami jóval kedvezőbb volt, mint a 35 százalékos felső társasági adókulcs. Az Internal Revenue Service úgy becsülte, hogy akkor 843 vállalat 312 milliárd dollárt telepített vissza az USA-ba. A listát olyan nevek vezették, mint a Pfizer, a Merck, a Hewlett-Packard, a Johnson & Johnson, valamint az IBM.

A részvényesek örülhetnek a hazatelepített pénzeknek Forrás: 123rf.com

Akkor az öt vezető cég felelt a teljes hazavitel 28 százalékáért (88 milliárd dollár). Az egész folyamat sajátossága, hogy bár az eredeti cél az lett volna, hogy a vállalatok forrásokat telepítsenek vissza az USA-ba, melyek segítségével ösztönözhetik a foglalkoztatást és beruházhatnak a növekedésbe, az adatok szerint mégsem ez történt. A Szenátus 2011 októberében kiadott egy vizsgálati anyagot, melyből kiderül, hogy a cégek sokkal inkább költöttek részvény-visszavásárlásokra és osztalékfizetésekre. Mi több,

az adókedvezmény 15 legnagyobb haszonélvezője több mint 20 ezer álláshelyet szüntetett meg, és még csökkentette is a kutatásokra fordított kiadásait.

Jelenleg egyébként az Apple rendelkezik a legnagyobb, USA-n kívül tartott pénzösszeggel, ami több mint 200 milliárd dollár.

A jövő már elkezdődött

Azzal, hogy a republikánusok teljes kontrollt szereztek maguknak az Egyesült Államokban, jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy átmenjen az adótervezet. A már felvetett javaslat 8,75 százalékos adót tartalmaz a folyamatosan visszaforgatott külföldi készpénzre és 3,5 százalékosat más, adózatlan külföldi nyereségekre. A Goldman közgazdásza szerint

2017 második felében el is fogadhatják ezt az előterjesztést.

Ha pedig mindez megtörténik, akkor a vállalati hitelfelvételi tendenciák is változhatnak. Sok cég ugyanis, beleértve az Apple-t, úgy vesz fel komoly hiteleket otthon a részvény-visszavásárlásokhoz, hogy mindeközben hatalmas külföldi készpénzállománnyal rendelkezik.

Mindeközben hétfőn több társaság is bejelentett visszavásárlási terveket. A Constellation Brands például további 1 milliárd dollárral növelné a már meglévő 1 milliárdos programját, míg a Citigroup 1,75 milliárddal fokozná a visszavásárlását, 12,2 milliárdosra bővítve ezzel a teljes akciótervét. Pénteken pedig a Facebook közölte, hogy a tervei szerint akár 6 milliárd dollárig kiterjedő visszavásárlásba is foghat.