Cikcakkosan indult a hét az olajpiacon

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Nyomás alá került az olaj a hétfői kereskedés során, miután kiderült, Szaúd-Arábia nem ül le tárgyalni Oroszországgal és más OPEC-en kívüli tagokkal a szervezet héten esedékes bécsi találkozója előtt. Az OPEC tulajdonképpeni vezető állama ezzel alaposan össze is zavarta a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A januári szállítású Brent olaj több mint 0,8 százalékos csökkenést mutatott közép-európai idő szerint hétfő kora délután, de New Yorkban is hasonló mértékű zsugorodást produkált a szintén január határidővel forgó fekete arany. A csökkenések annak tudhatók be, hogy miközben a piacok arra számítottak, hogy a heti OPEC találkozó előtt Szaúd-Arábia is ott lesz a szervezet és az azon kívüli kitermelők közös összejövetelén, a szaúdiak még pénteken jelezték, addig nem vesznek részt ilyen megbeszélésen, amíg nincs egyértelmű szervezeti döntés a kitermelés csökkentéséről – írja a MarketWatch.

Az árfolyamok reggel kerültek nyomás alá, majd némi felpattanás utána újra esni kezdtek. A fekete arany ára azonban már pénteken is 3,5-4 százalékos csökkenést produkált.

Feszültségek a mélyben

Ráadásul Szaúd-Arábia lépése ismét rávilágított arra a problémára, hogy

igen komoly ellentétek vannak az OPEC-en belül a kitermelés visszafogásával kapcsolatban.

Több ország ugyanis (mint Irán, Irak, Líbia és Nigéria) azért lobbizik, hogy kivételt képezzenek egy esetleges csökkentés alól. Iraknak például az Iszlám Állam elleni harc finanszírozásához van szüksége az olajból származó bevételre, míg Irán csak nemrégiben állt talpra a nemzetközi szankciók feloldását követően.

Megzavarodtak az olajpiaci befektetők Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mivel többen azzal számolnak, hogy Oroszország csatlakozhat a kitermelés visszafogásához, egyes OPEC tagok a szaúdiaktól függetlenül is részt vehetnek a találkozón. A várakozások szerint Azerbajdzsán, Kazahsztán és Mexikó is ott lesz a megbeszélésen, de

Szaúd-Arábia nélkül igen kicsi az esélye bármilyen hiteles megállapodásnak.

Miközben tehát számos OPEC tagállam az egyéni kitermeléscsökkentést preferálná a kollektív döntéssel szemben, az elemzők azzal számolnak, hogy amennyiben a héten nem sikerül megállapodni, úgy az olaj hordónkénti ára legalább 10 dollárral csökkenhet a túlkínálatos piacon.

Rövid életű siker

Ezzel párhuzamosan a Commonwealth Bank of Australia stratégája úgy látja, még ha megállapodás is születik szerdán az OPEC tagok között, annak pozitív hatásai csak rövid életűek lesznek. Amennyiben ugyanis a tagok egyezségre jutnának a globális kínálat majdnem 2 százalékos visszafogásáról, a következő hónapokban az olaj ára elérhetné a 60 dolláros szintet is – mondja Vivek Dhar.

Ez azonban arra ösztönözné az amerikai palaolaj-kitermelőket, hogy

erősebben nyissák meg a csapokat, aminek következtében növelnék piaci részesedésüket,

míg más kitermelőknek meg kellene küzdeniük az alacsony árakkal, ahogy a kínálat újra emelkedik. Szaúd-Arábia pedig talán elkezdte realizálni, hogy ez nem az a forgatókönyv, amelyért feltétlenül érdemes harcolni – tette hozzá a stratéga.

Az Egyesült Államokban ráadásul folyamatosan bővül az aktív olajfúrótornyok száma, éppen ezért a befektetők számára az OPEC találkozó mellett kiemelt fontosságúak lesznek majd az USA nyersolajkészleteiről szóló, szerdán nyilvánosságra kerülő adatok.