Még bizonytalanabb lett az olajpiac jövője

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az olajpiac jövője is kétségessé vált Donald Trump megválasztásával. Azzal ugyanis, hogy a republikánus jelölt szerezte meg az elnöki széket, az olajpiac stabilizálása is nehezebbé válhat.
Vágólapra másolva!

Miközben a brexit példája megmutatta, hogy a kezdeti, ösztönszerű pánikreakciók igencsak veszélyesek a kockázatos eszközosztályokban, elkezdhet beindulni a találgatás azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump megválasztása milyen hatásokat vált majd ki az egyes területeken. Különösen izgalmas, hogy mi lesz az olajjal, melynek árfolyama csökkenésnek indult, ahogy egyre világosabbá vált, a republikánus jelölt nyeri az elnökválasztást.

Az OPEC dilemmája

Az Egyesült Államok és a nyersanyagpiacok közti közvetlen összefüggést elsősorban a dollár árfolyama jelenti, amely gyengülést mutatott a választási eredmények hatására. Mindazonáltal nem lehet elhanyagolni azokat a bizonytalansági faktorokat sem, melyeket Trump jelent a globális döntéshozók számára. Az OPEC pedig az olajpiac legfontosabb döntéshozójának számít – írja kommentárjában a CNBC.

Az OPEC számára is bizonytalanságokat okozhat Trump győzelme Forrás: AFP/2016 Getty Images/Robert Nickelsberg

Az olajkitermelőket tömörítő szervezet számára

egyébként is igen nehéz a kitermelés kontrollálása,

de Trump győzelmével ez még bonyolultabb feladat lehet. Különösen egy olyan helyzetben, amikor a WTI típusú olaj becsúszott a 200 napos mozgóátlaga alá is, a befektetők pedig komoly kételyekkel várják, hogy a novemberi OPEC találkozón konkrét tények is kiderüljenek az októberben beígért kitermelés-csökkentéssel kapcsolatban. Eddig ugyanis a szervezet verbális intervenciói nem voltak hatásosak, a befektetők pedig most már valódi, kemény vágásokat akarnak látni.

Lazítás és szigorítás

Visszatérve Trump lehetséges hatásaira az olajpiacon, az RBC Capital Markets elemzője arra számít, hogy az új elnök közeledhet Oroszországhoz. Ez jelentheti például az USA által kivetett szankciók feloldását is, ami felpörgetné a beruházásokat az orosz energiaeszközökbe. Ez önmagában az orosz kapacitások bővülését jelenthetené, de a helyzet ennél bonyolultabb. A másik oldalról ugyanis Trump ellenzi az iráni nukleáris megállapodást, ami akár szankciókhoz is vezethet,

eltántorítva a befektetőket attól, hogy befektessenek az iráni energiaszektorba.

Jóllehet szinte minden eszközosztály kapcsán nyitott kérdés, hogy milyen változásokat okoz Trump győzelme, és milyen volatilitás jellemzi majd a piacokat a jövőben, az olaj tekintetében a legfontosabb szempont, hogy vajon emelkedik vagy csökken a fogyasztás Trump megválasztásával. Noha még túl korai jóslásokba bocsátkozni, az elemzés szerint jelenleg igen nehéz felvázolni egy erősödési forgatókönyvet az olajpiacon.