A világgazdaságot veszélyezteti az olajár

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az olajpiac stabilitására van szükség ahhoz, hogy meggátolja gazdasági nehézségeket – hangsúlyozza az OPEC friss jelentése. A befektetők mindeközben jelentős várakozásokkal tekintenek az olajkitermelőket tömörítő szervezet novemberi ülésére.
Vágólapra másolva!

Számos bizonytalanság van még az OPEC körül, miután a szervezet 14 tagja a legutóbbi találkozón elkötelezte magát amellett, hogy mintegy 2 százalékkal csökkenti az olajkitermelést. Mivel azonban egyelőre homályos, hogy ez pontosan hogy fog megtörténni, illetve mely országok miként vesznek részt az akcióban, az olajpiac szereplői kétségekkel és reményekkel várják a november 30-án esedékes következő megbeszélés eredményeit – írja a CNBC.

Jóllehet az olajárak január óta nem látott ütemben estek a múlt héten, hétfőn javult a hangulat, ahogy az OPEC főtitkára, Mohammed Barkindo megerősítette a szervezet szándékát abban, hogy a novemberi találkozón megállapodásra jussanak a kitermelés visszafogásáról. Közép-európai idő szerint hétfő délután a Brent típusú olaj mintegy 0,4 százalékos gyengüléssel a hordónkénti 46 dolláros szint közelében állt.

Barkindo a jelentésben hangsúlyozta, hogy a jelenlegi keresleti és kínálati előrejelzések mellett

jelentős beruházásokra van szükség az egész iparágban.

Kiemelte, hogy noha ma az olajpiac túlkínálatos, meg kell gátolni, hogy a most elmaradó beruházások a jövőben ne vezessenek kínálati hiányhoz.

Bizonytalan kilátások

A szervezet immáron tízedik alkalommal kiadott World Oil Outlook (WOO) anyaga emellett számos bizonytalansági tényezőt sorolt föl a tekintetben, hogy milyen kilátások várhatók 2040-ig. Mindazonáltal a dokumentum úgy látja, az olaj tartani fogja piacvezető szerepét ebben az időszakban.

Nagy várakozások jellemzik az olajpiacot Forrás: AFP/Alexander Klein

Az árfolyam tekintetében az OPEC úgy számol, hogy az olaj idén továbbra is hordónként 40 dollár körül mozog majd. Ezt követően viszont

évi mintegy 5 dolláros erősödés várható 2021-ig,

ami 65 dolláros olajárat vetít előre öt év után.

Globális környezet

A kínálati oldal viszonylatában a jelentés azt vetíti előre, hogy

az OPEC-en kívüli országok kínálata a következő évben gyengülni fog, majd 2021-ig fokozatosan erősödik.

Ebből az következik – teszi hozzá az anyag –, hogy a hosszú távú többletkereslet jelentős részének kielégítése az OPEC kitermelőire marad.

Mindemellett a jelentés kitér arra is, hogy a szervezet várakozása szerint a megújuló energiaforrások, illetve a nukleáris energia piaci részesedése emelkedni fog a következő időszakban, függetlenül attól, hogy milyen gyorsan éri el a világ a Párizsban meghatározott COP21 egyezmény célkitűzéseit. Ebből adódóan megjegyzik, szükségszerű, hogy a továbbiakban is részt vegyenek a nemzetközi párbeszédekben.