A jegybanknak is odacsaphat Trump győzelme

Janet Yellen FED elnök jegybank
Janet Yellen, az amerikai jegybank (FED) elnöke
Vágólapra másolva!
Mielőtt az amerikai elnökválasztás első eredményei megjelentek volna, a kereskedők még szinte biztosra vették, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben kamatot emel. Ez azonban radikálisan megváltozott pár óra alatt.
Vágólapra másolva!

Ahogy a kereskedők számára is egyre világosabbá vált, hogy Donald Trump fogja megnyerni az amerikai elnökválasztást, 50 százalék alá estek az azzal kapcsolatos várakozások, hogy a Fed a következő hónapban kamatemelést hajt végre – írja a Bloomberg az eseményre kötött fogadások alapján. A mindössze 47 százalékos valószínűség hatalmas eltérést jelent

a kezdeti adatok megjelenése előtt mért 82 százalékhoz képest.

A hangulatváltozás elsődleges oka, hogy a piaci szereplők arra számítanak, Trump győzelme oly mértékű volatilitást idézhet elő a pénzügyi piacokon, hogy az visszatartja a Fedet a decemberi szigorítástól. Az sem mellékes, hogy Trump számos hivatalnokot igen élesen bírált korábban, beleértve Janet Yellent, a jegybank elnökét is.

Trump győzelmével, illetve az ezzel járó bizonytalanságokkal, olyan piaci kilengések jöhetnek december elején, melyek arra késztethetik a Fedet, hogy inkább tartsa vissza a kamatemelést – mondta a Nomura elemzője, George Goncalves még a hivatalos végeredmény közzététele előtt.

Donald Trump sikerének hatásai a jegybankig is elérhetnek Forrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

A Fed döntéshozói korábban jelezték, készek megemelni a kamatszintet a következő hónapban, aminek indokoltságát erősítette az is, hogy októberben a bérek 2009 óta nem látott mértékben emelkedtek, a mezőgazdaságon kívüli munkahelyek száma pedig 161 ezerrel bővült.

A probléma pedig éppen abban rejlik, hogy a piac lényegében már biztosra vette a decemberi döntést. Ha azonban ez most elmarad,

az igencsak rombolhatja a Fed hitelességét.

Különösen úgy, hogy a tavaly decemberi szigorítás után a jegybanknál még úgy számoltak, ebben az évben négy kamatemelés jöhet, ezt a várakozást azonban fokozatosan csökkentették a hazai és külföldi viszonylatban is gyenge gazdasági növekedésre hivatkozva.

Amennyiben pedig valóban volatilis piacokkal indul a december, úgy reális esély van arra, hogy a Fed tényleg visszavonulót fúj. Eddig ugyanis a központi bank igyekezett tartani magát ahhoz, hogy fokozza a piaci bizonytalanságokat, amikor egyébként is sokkok tapasztalhatók – mondta a Citigroup elemzője, Steven Englander. Érdemes tehát óvatosnak lenni a Feddel kapcsolatban is, amennyiben a piaci feszültségek továbbra is fennmaradnak – tette hozzá.